zadanie
xyz: z dwóch miejscowości oddalonych o 126 km wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. jeden z
nich wyjechał godzinę poźniej i jechał o 4 km/h szybciej. rowerzyści spotkali się w połowie
drogi. oblicz średnią prędkość każdego z nich.
5 mar 15:48
Eta:
odległość , w której się spotkali 63km
v*t= 63
v −−− prędkość pierwaszego
v+4 −−− prędkość drugiego
t −− czas przejazdu połowy drogi przez pierwszego
t−1 −−− czas przejazdu połowy drogi przez drugiego, t>0 v>0
(v+4)(t−1)= vt
vt −v +4t−4= vt => v = 4t −4
(4t−4)*t= 63 => 4t2 −4t−63=0 Δ= 1024 √Δ= 32
t1= 3,5 v t2 <0 −− odrzucamy
v=633,5= 14 km/h
to v+4= 18 km/h
5 mar 16:02
xyz: t1=powinno wyjsc 4,5 tak poza tym się zgadza. dziekuje.
5 mar 16:12
Eta:
no tak , to chochlik
t
1= 4,5
5 mar 16:16
kaktus: Mam pytanie , skad sie to wzieło

(to na czerwono)
(v+4)(t−1)= vt
vt −v +4t−4= vt =>
v = 4t − 4
27 wrz 17:20
karol: vt−v+4t−4=vt
vt−v+4t−4−vt=0
teraz redukcja i wychodzi −v+4t−4=0
4t−4=v
1 maj 00:17
karol: Eta bardzo fajnie to rozwiazalas. w ten sposob mozna zrobic tez inne zadania. a to sa zadania
ktore na bank beda na maturze
1 maj 00:31