Czy te równanie ma pierwiastki, jak tak to ile.
Hans:
5 mar 23:48
Noah: 3 ale muszisz dac zalozenia ze x≠4 ⋀x≠−4
zatem odpada ci jeden pierwiastek i zostaje 2 czyli x∊{−5,1}
5 mar 23:50
Godzio: zał. x ≠ 4 x ≠ −4
(x+5)(x−1)(x−4) = 0
x = 5 v x = 1 v x = 4∉D
więc są 2 pierwiastki: x = 5 i x = 1
5 mar 23:50
Noah: jak chcesz moge dac ci rozwiazanie bo sie mi nudzi
5 mar 23:51
Noah: Godzio −5

Musimy odpoczac
5 mar 23:51
Godzio: no musze musze

więc idę
5 mar 23:52
Godzio: Dobranoc
5 mar 23:52
Hans: dzięki
5 mar 23:55
Noah: | W(x) | |
| =0 <=> W(x)=0∧P(x)≠0 |
| P(x) | |
X
2−16=(x−4)(x+4)≠0
x−4≠0 ∧ x+4≠0
x≠4 ⋀x ≠−4
x∉{−4,4}=>D
r=R\{−4,4}
majac dziedzine mozemy zaczac liczyc
| (x+5)(x−1)(x−4) | |
| =0 |
| (x−4)(x+4) | |
(x+5)(x−1)=0
x+5=0 ∨ x−1=0
(x=−5 ∨ x=1) ∧ x∊D
r
x∊{−5,1}
nudzilo mi sie wiec napisalem prof byla bym zemnie dumna ze pierwszy raz nie oszczedzalem na
szczegolach
6 mar 00:00