Podstawa trójkąta ABC ma długość 12. Kąty przy podstawie mają miary 30 i 45.
Piotr: Podstawa trójkąta ABC ma długość 12. Kąty przy podstawie mają miary 30 i 45. Oblicz pole i
obwód tego trójkąta
4 mar 23:22
Godzio: pomoge i idę spać
4 mar 23:26
Godzio:

h + x = 12
√3h = x
h+
√3h = 12
h(1+
√3) = 12
| | 12 | | 12(1−√3 | |
h = |
| = |
| = −6(1−√3) |
| | 1+√3 | | 1−3 | |
b = −6(1−
√3) * 2 = −12(1−
√3)
| | 2 | |
a = −6(1−√3) * |
| = −6√2(1−√3) |
| | √2 | |
L = 12 + a + b = 12 − 6
√2 + 6
√6 − 12 + 12
√3 = 6(
√6+2
√3−
√2)
4 mar 23:32
Adam: Czemu dlugosci h sa takie same i tak samo oznaczone?
19 kwi 10:33
Adam: Dobra juz wiem, tam powstaje trojkat rownoramienny, choc na rys tego nie widac
19 kwi 10:34