system dwojkowy
Hashiri: SYSTEM DWOJKOWY
Witam,

chcialbym sie nauczyc systemu dwojkowego, bo to podobno latwe jest tylko
nie moge znalezc w internecie zadnej przejrzystej strony.
W zasadzie chodzi mi tylko jak zapisac jakas liczbe w systemie dwojkowym i
jak zamienic liczbe (ma sie ja podana) w systemie dziesiatkowym na
liczbe w systemie dwojkowym .

Inne informacje mi sa nie potrzebne .
Wie moze ktos, gdzie moglbym to znalezc w internecie

Z gory Dziekuje i jestem dozgonnie wdzzieczny
4 mar 21:59
4 mar 22:11
4 mar 22:12
WójekBeneg: ogolnie to chyba goooooooooooooooooooooogle.pl
4 mar 22:12
Godzio: pomoge zrozumieć bo niedawno to miałem na inforamtyce
4 mar 22:24
Godzio:

np liczba 123 w dziesiątkowym zamienimy na dwójkowy
dzielimy ją przez 2 i reszte zapisaujemy w osobnej tabelce ktora da nam postac tej liczby w
systemie binarnym
i naszą reszte czytamy od dołu
czyli
123
10 = 1111011
2
i zaraz na odwrót
4 mar 22:27
Godzio:

1*2
0 + 1*2
1 + 0 * 2
2 + 1*2
3 + 1*2
4 + 1*2
5 + 1*2
6 =
1 + 2 + 0 + 8 + 16 + 32 + 64 = 123
zrozumiałe ? czy jeszcze jakiś przykład ?
4 mar 22:30
gabrysia: Δ
18 gru 22:04
gabrysia: tak jest 142 jak to obliczyc
18 gru 22:05
Mateusz:
a jak zamienia sie z dziesiętnego na dwojkowy tak jak wyzej dzielisz przez 2 i zapisujesz
reszte 0 albo 1 bo tylko takie całkowite reszty moga byc z dzielenia przez 2 odczytujesz wynik
od dołu do gory zresztą ta zasada jest taka sama dla systemow pozycyjnych o podstawie p dla
systemow o podstawie p>10 są dodatkowe cyfry A,B,C,D,E,F..itd A−10 B−11 C−12 itd
18 gru 22:17
Kupaaa:

Nie wiem
14 mar 19:16
Calineczka ^^:

Czy ktoś widział mojego bucika?
14 mar 19:18
Hujec:

Ja widziałAm!
14 mar 19:19
Calineczka ^^: To mów gdzie jest bo ci zapierdole kopa szmaciarzu!
14 mar 19:20
Hujec: Zrób mi loda. Dobrze poszukaj w fufie...
14 mar 19:20
Calineczka ^^: Aaaa to dla tego mnie coś tak kuło... dziękuję cię loffciam cię słitaśny boChateŻe jeden .

*

;33 <3333 <3

**
14 mar 19:21
Hujec: Huj ci w dupe
14 mar 19:22
Calineczka ^^:

Ty, ja, jutro o 21 ; **

;3 ;3 <3333
14 mar 19:24
Hujec: Wypierdalaj tania dziwko. Aha − co jest okrągłe, owłosione i ma w sobie biały płyn?
14 mar 19:24
Calineczka ^^: Twoje wory kochanie! ;33
14 mar 19:25
Hujec: Kokos, szmato
14 mar 19:25
Calineczka ^^: Ale ty mnie upokarzasz kotku... mrrr! ;3333333
14 mar 19:26
Hujec:

A ty się tym nie przejmujesz tylko się cieszysz. Zrozum ja nie jestem alfonsem, nie będę ruchał
się z tanimi, ani nawet drogimi dziwkami. Spierdalaj do kibla gyganko
14 mar 19:29
14 mar 19:31
Calineczka ^^: Masz tłuste jaja. Ja ide do... taty... no bo on chciał dzisiaj... no.. ze mną pospać w 1 łóżku,
ale nie tak dosłownie hyhy... yyyyy.... noo.... to ja leceee... paa...

Wyśle ci moją nagą
fotkę jak będziesz chciał albo taki 1 filmik jak się rucham z moim kuzynem ;33 Albo też no jak
się rozbieram czy jak loda robie... co chcesz

Nara tłusta pało żałuj że nie skorzystałeś !
; **
14 mar 19:31