Zadanie- trygonometria
Marcz:
Iloczyn sinosow katow ostrych pewnego trojkata prostokatnego jest rowny 3/4. Oblicz sume
cosinusow tych katow.
4 mar 20:32
Bogdan:

sin90
o = 1, cos90
o = 0
| | 3 | | 3 | |
sinα * sin(90o − α) * sin90o = |
| ⇒ sinα cosα = |
| |
| | 4 | | 4 | |
(cosα + sinα)
2 = cos
2α + 2sinα cosα + sin
2α ⇒ (cosα + sinα)
2 = 1 + 2sinα cosα
cosα + sinα =
√1 + 2sinα cosα
cosα + cos(90
o − α) + cos90
o = cosα + sinα =
√ 1 + 2 * (3/4) = ...
4 mar 20:53
Marcz:
Powinno wyjsc √10 / 2
4 mar 21:18
Marcz:
I ogolnie to nic z tego nie rozumiem..
4 mar 21:19
Mickej: heh
| | 10 | | √10 | |
√ |
| = |
| więc to jest to samo |
| | 4 | | 2 | |
5 mar 17:18
Mickej: zanim zacznie sie ktoś brać za planimetrie najpierw działania na ułamkach opanować albo chociaż
spróbować porównać wyniki zadko kiedy otrzymamy taką ssamą odpowiedz jak w książce
5 mar 17:19
5 mar 17:42