MARTUSIA: Rzucamy dwa razy sześcienną symetryczną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma
wyrzuconych oczek jest równa 8 lub iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12.
4 mar 20:48
Gocha: A−zdarzenie; suma wyrzuconych oczek jest równa 8 lub iloczyn oczek jest równy 12
n=7
bo jest 7 zdarzeń sprzyjających
N=36
P(A)=7/36
4 mar 20:56
hipek: według mnie powinno być tak:
A − suma wyrzuconych oczek wynosi 8
B − iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12
moc A=5
p(A)= 536
moc B =4
p(B) = 436
p(A∩B) = 236
p(A∪B) = P(A) + p(B) − p(A∩B) = 736
4 mar 21:13
ilona: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm.Przekątna
graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni . Oblicz pole powierzchni
całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
18 mar 09:14
ilona: Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
A – suma wyrzuconych oczek jest równa 8
B – iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 5.
18 mar 09:15
ilona: Nie ma pojęcia jak to zrobić. Pomożecie mi proszę.
18 mar 09:16
ilona: Oblicz log3 1/27 oraz log2 32 i log2 8 + log5 1/25
18 mar 09:20
ilona: Bardzo bym prosiła o szybką odpowiedz bo nam na to tydzień
18 mar 09:23
J:
log3(1/27) = log33−3 = −3log33 = −3
log232 = log25 = 5log22 = 5
3) = log223 + log553 = 3log22 + log55 = 3 + 3 = 6
18 mar 09:23
ilona: Dzieki za te logarytmy jeszcze dwa te zadnia mi brakuje
18 mar 13:27
ilona: te wczesniejsze
18 mar 13:27
paulina: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm.Przekątna
graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni . Oblicz pole powierzchni całkowitej
i objętość tego graniastosłupa.
21 mar 07:16
paulina: bym prosiła o szybką odpowiedz
21 mar 07:16
paulina: Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń: A – suma wyrzuconych oczek
jest równa 8 B – iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 5.
21 mar 07:16
paulina: z tym zadaniem tez mam problem
21 mar 07:17
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
A = { ( 2,6),( 3,5),(4,4),(5,3),(6,2) }
I A I = 5
============
B = { ( 1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(2,1),(2,2),(3,1),(4,1) }
I B I = 8
===================
21 mar 08:45
Janek191:

a = 6 cm
α = 60
o
więc
x = a
√2 = 6
√2
b = p{3]*6
√2 = 6
√6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P
c = 2 a
2 + 4a*b = 2*6
2 + 4*6*6
√6 =2*36 + 144
√6 = 72 + 144
√6
Odp. P
c = 72*( 1 + 2
√6) cm
2
===========================
h = b = 6
√6 cm
V = P
p*h = a
2*b
V = 6
2* 6
√6 = 216
√6
Odp. V = 216
√6 cm
3
=================
21 mar 08:53