matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
aga:
czy ciąg jest monotoniczny : a
n
= 1+2+3+...+n / n
2
4 mar 19:21
Eta:
1+2+3+.... +n
a
n
=
n
2
n(n+1)
1+2+3+... +n=
2
n(n+1)
n+1
a
n
=
=
2n
2
2n
badamy znak róznicy: a
n+1
−a
n
n+2
a
n+1
=
2(n+1)
n+2
n+1
n+2− (n
2
−1)
3
a
n+1
−a
n
=
−
=
=
2n(n+1)
2n
2n( n+2)
2n(n+2)
3>0 i 2n( n+2) >0 to a
n+1
−a
n
>0 −− ciąg a
n
jest rosnący , więc monotoniczny
4 mar 20:02