Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach
Hans: Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach
| | 1 | |
AB: y= |
| x−2, AD: y=2x − 5.
|
| | 2 | |
Środek symetrii równoległoboku ma współrzędne S= (5,2).
Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego równoległoboku
6 mar 01:31
Basia:

schemat rozwiązania:
1. szukasz punktu A (układ równań pr.AB i pr.AD
2. szukasz punktu C (AS
→=SC
→)
3. piszesz równanie pr.BC || pr.AD i przechodzącej przez C
4. znajdujesz B (układ równań pr.AB i pr.BC)
6 mar 09:49
Tysia1992: y=1/2x−2
Klamerka y=2x−5
1/2x−2=3x−5
1/2−2x=−5+2
−1,5x=−3 I:(−1.5)
x=2
y=1/2*2−2
y=−1
A=(2,−1)
C=(p, r)
Punkt S− środek odcinka AC:
(5,2)=(2+p/2;−1+r/2)
2+p/2=5
klamerka r−1/2=2
p=8
r=5
C=(8,5)
Prosta BC jest równoległa do prostej AD i przechodzi przez punkt C:
y=2x+k
5=2*8+k
k=−11
BC:y=2x−11
Punkt B jest punktem wspólnym prostych AB i BC:
y=1/2x−2
klamerka y=2x−11
1/2x−2=2x−11
3/2x=9
x=2*6−11
y=1
B=(6,1)
Posty: 9214
Dołączenie: 10 Paź 2009, 19:08
Płeć:
Otrzymane podziękowania: 2769
30 mar 18:32
MYCHA: liczba x przy dzieleniu przez 5 daje reszte 3.liczbe x mozna wiec w postaci(n∊N):
A.3n+5 B.5n+3 C.5(n+3) D.3(n+5)
1 mar 18:00