w trójkat prostokątny ABC wpisano okrąg. Punkty M,N,P są punktami styczności okręgu odpowiednio
z bokami AC,BC oraz AB ma długość 20cm,a długości przyprostokątnych pozostają w stosunku IACI
: IBCI= 3:4. Oblicz obwód trójkąta PBC.
punkt O nie musi należeć do odcinka PC
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
|AC|=3x
|BC|=4x
(3x)2+(4x)2=202
9x2+16x2=400
25x2=400
x2=16
x=4
|AC|=12
|BC|=16
|OM|=|ON|=|OP|=r
| 12*16 | ||
PABC = | =12*8=96 | |
| 2 |
| 2P | 2*96 | |||
r= | = | =4 | ||
| Ob | 48 |
| 16 | 4 | |||
sinα= | = | |||
| 20 | 5 |
| 12 | 3 | |||
cosα= | = | |||
| 20 | 5 |
| 3 | ||
PC2=82+122−2*8*12* | ||
| 5 |