Miary stopniowe kątów wewnętrznych n-kąta ...
119%: Miary stopniowe kątów wewnętrznych n−kąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny o rożnicy 5
stopni. Ustal, ile boków ma ten wielokąt, wiedząc, że jego najmniejszy kąt wewnętrzny ma miarę
120 stopni.
Zdaje się, że nie znam jakiejś własności wielokątów wypukłych. Z góy dziękuję
3 mar 20:37
Eta:
nie piszę stopni ( bo mi wygodniej)
a
1= 120 r= 5
a
n= a
1+(n−1)*r= 120+5n−5 = 5n −115
| | 120+5n+115 | | 235+5n | |
Sn= |
| *n= |
| *n= 52*(n+47)*n
|
| | 2 | | 2 | |
ponad to suma miar kątów wewnętrznych wielokąta wypukłego:
wyraża się wzorem S
n= (n−2)*180
o
gdzie n −−− ilość boków , n≥3
to:
52*(n+47)*n = (n−2)*180 /*
25
(n+47)*n= (n−2)*72
n
2 −25n +144=0 Δ= 49
√Δ= 7
n
1=
16 v n
2=
9
zatem są dwa takie wielokąty spełniające warunki zadania
to: szesnastokąt wypukły i dziewięciokąt wypukły
5 mar 01:35
nat:

γδ 78 ΔΩ
25 lis 15:03