...
Nita: Z testu z matematyki 40% wszystkich uczniów otrzymało ocenę dostateczną, 30% dobrą a 8 osób
bardzo dobrą, . Pozostali uczniowie otrzymali ocenę dopuszczającą . Średnia ocen testu była
równa 3,6.
a) ile uczniów otrzymało ocenę dopuszczającą?
b) Jakim procentem liczby uczniów piszących test jest liczba uczniów , którzy otrzymali ocenę
dopuszczającą .
5 mar 22:29
Godzio: 40%x − 3
30%x − 4
8 − 5
| 3*0,4x + 4*0,3x + 5*8 + 2*(x −(0,4x + 0,3x + 8)) | |
| = 3,6 |
| x | |
1,2x + 1,2x + 40 + 2(0,3x − 8) = 3,6x
2,4x + 40 + 0,6x − 16 = 3,6x
24 = 0,6x
x = 40
0,3 * 40 − 8 = 4
5 mar 22:39
Nita: a mogę wiedzieć skąd się wzięło równanie ?
5 mar 22:46
Godzio:
najpierw przykład licząc średnią ocen np z fizyki masz takie oceny:
5,5,4,2,1,4,2,2
ilość: 8
Suma:
2*5 +
2*4 +
3*2 + 1= 10 + 8 + 6 + 1= 25
| | Suma ocen | | 25 | |
Średnia = |
| = |
| = 3,1 |
| | ilość ocen | | 8 | |
Teraz
x − liczba osób w klasie
40%x osób ma ocenę 3
30%x osób ma ocenę 4
8 osób ma ocenę 5
liczba osób w klasie odjąć 40%x odjąc 30%x odjąc 8 ma ocenę dopuszczającą więc
ilość: x
Suma: 40%x * 3 + 30%x * 4 + 8 *5 + (x−40%x−30%x−8) * 2
| | Suma | |
Średnia = 3,6 = |
| = i dalej już iwesz |
| | ilość | |
5 mar 22:52
Nita: tak wiem

dzięki
5 mar 22:55