Funkcja
Gocha: Prosze o pomoc

Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste p, dla których wykres funkcji
f(x)=x
2+4x+3 leży nad prostą o równaniu y=px +1
4 mar 21:47
Sabin:
Musisz rozwiązać nierówność f(x) > px + 1
4 mar 21:55
chomik:
x2 + 4x − px + 2 > 0
x2 + (4−p)x + 2 > 0
Δ < 0
(4−p)2 − 8 = [4−p−√8][4−p+√8] = (p−4+√8)(p−4−√8)
p∊( 4−√8 ; 4+√8 )
4 mar 22:14
Mirek: x2+4x+3>px+1
x2+4x+3−px−1>0
x2+(4−p)x+2>0
Δ=(4−p)2−8=16−8p+p2−8=p2−8p+8
Δ<0
p2−8p+8<0
δ=64−32=32
p1=4−2 √2
p2=4+2 √2
p∊(4−2 √2 ; 4+2 √2)
4 mar 22:14