rozne zadania z maty
panda: pomoze ktos....?
1.w trapezie prostokatnym dluzsze ramie długosci 3√2 cm jest prostopadle do krótszej
przekatnej oraz kat ostry trapezu ma miarę 30 stopni.
*sporzadz rysunek(prosilabym bardzo)
*Oblicz pole trapezu
*Oblicz dlugosc dluzszej przekatnej trapezu
2.w trojkacie równoramiennym ABC w którym AC=BC,długośc dwusiecznej AD jest równa długosci
odcinka CD.Oblicz miary katów w trojkacie ABCD.
3.Funkcja kwadratowa postaci f(x)=ax2+bx+c gdzie a≠0 przyjmuje artosc najwieksza fmax.=2 dla
argumentu x=−1.Wiedzac ze wykres funkcji y=f(x) przechodzi przez punkt p=(√3−1,1/2):
a) napisz wzor finkci w postaci kanoniocznej
b)oblicz miejsca zerowe funkcji f i naszkicuj wykres y=f(x)
4 mar 20:50
panda: POmoze ktos

robilam zadani nr 2 i 3 ale nie zgadzaja mi sie wyniki takze nie wiem...licze na
wasza pomoc
4 mar 20:54
panda: to jak nikt nie pomoze....
4 mar 21:14
Godzio: pomoge
4 mar 21:17
Sabin:
3.
postać kanoniczna: f(x) = a(x − p)2 + q
gdzie (p,q) − wspolrzedne wierzcholka paraboli
u Ciebie p = −1, q = 2, czyli
f(x) = a(x + 1)2 + 2
wiadomo że punkt (√3−1, 12) nalezy do wykresu, czyli za x podstawiamy pierwsza
wspolrzedna, a za f(x) druga
12 = a(√3 − 1 + 1)2 + 2
12 − 2 = a√32
3a = −32
a = −12
czyli postac kanoniczna f(x) = −12(x + 1)2 + 2
miejsca zerowe: rozwin ta postac do postaci ogolnej i z delty...
4 mar 21:19
Godzio:
| | a+b | | 2,5√6 | | 3√2 | | 15√3 | |
P = |
| * h = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
h
2 + b
2 = e
2
e
2 = 28,5
4 mar 21:27
justka:

c=3
√2 , α=30
h=
32√6
x =
32√2
b = a+x
a
2 +h
2 = d
2
d
2 + c
2 = (a+x)
2
a
2 +h
2 + c
2= (a+x)
2
h
2 +c
2 = 2ax + x
2
h
2 −x
2 +c
2= 2ax
| 9 | | 9 | |
| *6 − |
| *2 + 18= 3√2a |
| 4 | | 4 | |
b = a+ x
b = 6
√2
teraz podstaw i oblicz
4 mar 21:39
panda: dziękuje a 2 ktos potrafi
4 mar 21:42
panda: Mam pytanko czy to pole jest na pewno dobrze policzone...
4 mar 22:09
panda: chodzi mi o pole z zad.1 od Godzia
4 mar 22:09