2 zadania - wielomiany i prawdopodobieństwo
WojciechS: Witam, prosiłbym o pomoc przy zadaniach:
1) Wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d dla argumentu 0 przyjmuje wartość 9. Liczby (−1) i 3 są
pierwiastkami tego wielomianu, przy czym liczba 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym. Wyznacz
wartości
współczynników a, b, c, d.
2) Z urny, w której znajduje się n kul, w tym 5 białych, losujemy dwie kule bez zwracania.
Wyznacz n,
tak aby prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych było równe 221
5 mar 20:05
justka:
W(x) =a (x+1)(x−3)2
W(0) = 9⇒ 9 = 9a⇒ a = 1
W(x) = 1*(x+1)(x−3)2
Wykonaj mnożenie i odczytaj współczynniki a,b,c,d
5 mar 20:09
justka:
P(A) =
221
rozwiąż teraz to równanie
5 mar 20:26
WojciechS: Dzięki bardzo Justka już sobie poradzę z tymi zadaniami
5 mar 20:27
justka:
ok
5 mar 20:28