Dany jest wielomian W(x)=x^4-mx^3 nx^2-8 . Wartość tego wielomianu dla x=2 jest
proszę o pomoc: Dany jest wielomian W(x)=x4−mx3+nx2−8 .
Wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama jak dla x=−2.
Natomiast W(3)=82. Wyznacz wartości liczb m i n oraz rozwiąż nirówność W(x)>x4+2.
6 mar 10:14
Gróha: Moim zdaniem robisz układ równań:
2
4−m*2
3+n*2
2−8=W(−2)
W(3)=82
wyznaczysz w ten sposób n i m, zapiszesz wielomian bez n i m i rozwiążesz nierówność z x

Chyba wszystko jasne

pozdrawiam
6 mar 10:25
Basia:
W(2)=W(−2)
W(3)=82
W(2)=16−8m+4n−8 = −8m+4n+8
W(−2)=16+8m+4n−8=8m+4n+8
W(3)=81−27m+9n−8=−27m+9n+73
−8m+4n+8=8m+4n+8
16m=0
m=0
−27*0+9n+73=82
9n=9
n=1
W(x)=x4+x2−8
i masz nierówność
x4+x2−8>x4+2
x2−10>0
(x−√10)(x+√10)>0
dokończ
6 mar 10:32
proszę o pomoc: oj nei zbyt a możesz napisac to
6 mar 10:36
proszę o pomoc: −27*0+9n+73=82 a skąd się wzięło to 82
6 mar 10:41
proszę o pomoc: i wymnazam te nawiasy
6 mar 10:54
Basia: nie, bo to jest dziecinnie proste; pomyśl chwilę
kiedy iloczyn dwóch wyrażeń = 0 ?
z treści zadania
W(3)=82
6 mar 10:55
Basia: nie wymnażasz
a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0
(x−√10)(x+√10)=0 ⇔ x−√10=0 lub x+√10=0 ⇔ x=........ lub x=.................
6 mar 10:57
proszę o pomoc: aaa teraz...
dzieki jeszcze raz a umiesz zadania z treścią?
ja mniejwiecej wiem o co chodzi ale jak za[pisze i zaczne liczyc to mi nei wychodzi
6 mar 10:59
proszę o pomoc: Asia przed maturą rozwiązywała zadania tekstowe z matematyki
(codziennie taką sama liczbę zadań) i w sumie rozwiązała 448 zadań. jeśli rozwiązywałaby
codziennie o 4 zadania więcej to rozwiązałaby te zadania o 2 dni krócej.Oblicz przez ile dni
Asia rozwiązywała zadania przed maturą i ile zadań rozwiązała każdego dnia
6 mar 11:00
Basia:
n liczba dni
x liczba zadań / 1 dzień
n*x=448
(n−2)*(x+4)=448
n*x = (n−2)(x+4)
n*x = n*x+4n−2x−8
4n−2x=8 /:2
2n−x=4
x=2n−4
n(2n−4)=448
2n2−4n−448=0 /:2
n2−2n−224=0
Δ itd.
pamiętaj, że n∊N+
i albo źle przepisałaś, albo jest błąd w zadaniu bo
Δ=500 = 5*100
√Δ=10√5
i n1,n2 wychodzą niewymierne, a to jest niemożliwe
6 mar 11:09
proszę o pomoc: zcyli wynika że dobrze liczylam bo tak samo zapisalam jak ty ale tez mi delta tak wychodzila
czyli nauczycuielka zle zadanie wymysliła

dzięki ci wielkie.
Mam pytanie jak ja mogę sie nauczyć chociaż troche matematyki. Ucze sie ztej strony bo jest
fajnie wytlumaczone a na sprawdzianie da takie pytania że nei wiem jak mam zaczac..
6 mar 11:14
Basia:
najpierw zastanów się czy zrozumiałaś to co było na lekcjach
jeżeli nie, pytaj tutaj, zawsze ktoś Ci odpowie
potem staraj się sama rozwiązywać jak najwięcej zadań, ale nie mechanicznie, tylko ze
zrozumieniem
innego sposobu chyba nie ma
6 mar 11:25
Damian997: −2x2x3−4x+8<0
16 cze 20:07
Damian997: −2x4−2x3−4x+8<0
16 cze 20:08
Damian997: przy tym drugim potrzebuje pomocy
Pliss
16 cze 20:09
zzz: W(x)=−2X3+kx2+4x−8
4 mar 14:37
sdfsfd:

≥≥⊂←←
1 cze 20:40