ciąg geometryczny
elika: Hejka mam takie zadanie : Suma pierwszego i 4 wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48 , a
suma 2 i 5 wyrazu jest równa 24. Wyznacz 1 wyraz i iloraz tego ciągu.
4 mar 19:10
Eta:
a1+a1*q3= 48 => a1( 1+q3)= 48
a1*q+a1*q4= 24 => a1*q( 1+q3)= 24
za a1*(1+q3) = 48 podstawiamy do drugiego równania
otrzymasz:
48q=24 => q= 12
to a1 *( 1+18)=48 => a1= .........
4 mar 19:24
elika: Dzięki Eta ale nie rozumiem jak to sie stało że z podstawienia do drugiego równania a1*(1+q3) =
48 wychodzi 48q=24 ?
4 mar 19:45
Eta:
drugie równanie a1*q*(1+q3) = 24
za a1*(1+q3)= 48 −−−bo to wartość z pierwszego równania
zatem zostaje 48*q= 24
4 mar 20:21