ss
Basia ;):

Witam mam takie zadanko i nie wiem jak je rozwiązać. Prosiłabym o jakąkolwiek pomoc

Dwa punkty dzielą odcinek o końcach A(17,31) B(53,58) na trzy równe części. Znajdź współrzędne
tych punktów:
ABCD
Sprawa więc ma się tak jak na tym brzydkim rysunku:
Utknełam w takim miejscu:
Czy dobrze ja to robię? Jeżeli tak to co teraz

Proszę o pomoc.
4 mar 15:23
Basia:
jeżeli znasz już wektory to najłatwiej tak:
AC→=13*AB→
CD→=13*AB→
DB→=13*AB→
jeżeli nie znasz to musisz skorzystać z tego, że
d=|AB|
|AC|=d3
wyjdą dwa punkty
jeden musisz odrzucić z warunku
|AC|+|CB|=d
D szukasz z warunków
|CD|=d3 i |BD|=d3
4 mar 15:32
Basia: korekta: mając C szukasz D jako połowy odcinka CD (łatwiej)
4 mar 15:33
Basia ;): Wiem że Basia wytłumaczyła ale dalej nie za bardzo wiem jak to zrobić, czy mógłby mi ktoś to
ściślej objaśnić
4 mar 21:44
Sabin:
Dobrze robisz z tymi srednimi, teraz do rownania xd = ...
podstaw za xc to, co wyliczylas w pierwszym − z tego wyliczysz xd
Majac xd znajdziesz bez problemu xc.
Na yd i yc robisz analogicznie.
4 mar 22:39