...
Nita: Z pewnego miejsca na ziemi widać wierzchołek drzewa pod kątem 30∧ do poziomu , a z miejsca
położonego o 12m bliżej drzewa pod kątem 60∧ . oblicz wysokość drzewa.
5 mar 22:44
Godzio:
√3x − 12
√3 = h
3
√3x − 12
√3 =
√3x
−12
√3 = −2
√3x
x = 6
| | √3 | |
h = |
| * 6 = 2√3 ≈ 3,46 |
| | 3 | |
5 mar 22:57
Nita: 3√3x − 12√3 = √3x jak do tego dojść?
5 mar 23:23
Godzio: przyrównać h
5 mar 23:38
Noah: blad jest
3√3x−36√3=√3x
−36√3=−2√3x
x=18
h=6√3
5 mar 23:45
Noah: | | √3 | |
w sumie nie ma bledu.... ale jak sie wezmie moj x i h do wzoru tez wyjdzie |
| |
| | 3 | |
5 mar 23:46
Godzio: jest błąd jest

nie przemnożyłem
5 mar 23:48
Noah: ja spie.... szkola mnie wykancza...
5 mar 23:49