Okręgi
Anusiak: Podaj liczbę punktów wspólnych okręgu o środku w punkcie O i promieniu R z okręgiem o środku w
punkcie S i promieniu r, w zależności od r
O(−3,0), R=5, S(4,0)
4 mar 22:11
Godzio: pomoge
4 mar 22:40
Godzio:
OS = √49 = 7
R+r = 5+r
rozłączne, 0 punktów wspólnych
OS > R+r
7 > 5 +r
2 > r
r∊(2,0)
styczne, 1 punkt wspólny
OS = R+r
7 = 5 + r
r = 2
przecinające się, 2 punkty wspólne
|R−r| < OS < R+r
|5−r| < 7 7<5+r
5−r < 7 i 5−r > −7 2<r
−r < 2 i −r > −12
r > −2 i r<12
r∊(2,12)
4 mar 22:49
hej: b) O(2;0), R=4, S(2;−1)
5 sty 20:58
5-latek: Grunt to spojrzec wyzej i zrobic wedlug wzoru . Nie ?
5 sty 21:12