zadanie z informatora
slawek:

Zadanie 107.
Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC, w którym AC = BC . Odcinek
AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że AD = CD oraz
AB = BD (patrz rysunek). Udowodnij, że |<ADC| = 5*|<ACD| .
4 mar 20:15
Sabin:
Oznaczmy |<DAC| = x, |<DAB| = y, |<ABD| = z
Z warunkow zadania wynika, ze |<ACD| = x, |<ADB| = y
Z wlasnosci stosowanych w tym zadaniu mamy, ze:
(1) z = x + y (trojkat rownoramienny)
(2) z + 2y = 180 (trojkat ABD)
kat |<ADC| = y + z, wiec mamy dodatkowo z trojkata ADC
(3) y + z + 2x = 180
z rownania (2) mamy:
z + y + y = 180
z + y = 180 − y
wstawmy to do (3)
180 − y + 2x = 180
y = 2x
to wstawmy do (1)
z = x + 2x = 3x
stad |<ADC| = y + z = 5x, a za x przyjelismy |<DAC| ktory jest rowny mierze |<ACD|
4 mar 21:45