matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to zrobic? PILNe!
;/:
obliczyc granice
x
2
−2x+1
lim
x
3
−2x
x−>1
4 mar 15:38
Eta:
D
f
= R\{ −
√
2
,
√
2
, 0} bo x
3
−2x= x( x
2
−2)= x( x−
√
2
)(x+
√
2
) x=1 € D
f
zatem granica dla x=1 równa jest wartości funkcji dla x=1
0
limf(x) = f(1)=
= 0
−1
x →1
5 mar 02:52