m
m: Kąt α jest ostry i tgα=3,wobec tego:
a)sinα=3 i cosα=1
b)cosα=13
c)cosα=√1010
d)cosα=√33
5 mar 12:49
Eta:
tgα= 3=
3xx
a= 3x b= x , x>0
c
2= a
2+b
2= 9x
2+x
2= 10x
2 => c =
√10 *x
| | 3x | | 3 | | 3√10 | |
sinα= ac= |
| = |
| = |
|
|
| | √10*x | | √10 | | 10 | |
| | x | | 1 | | √10 | |
cosα= bc= |
| = |
| = |
|
|
| | √10*x | | √10 | | 10 | |
odp; c)
5 mar 15:37
m: a skąd to tgα=3x/3
5 mar 18:44
Eta:

tak oznaczamy długości boków a , b, c,
| | 3 | | 3*2 | | 3*6 | | 3*12 | | 3*x | |
tgα= 3 => tgα= ab = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| ...... itd
|
| | 1 | | 2 | | 6 | | 12 | | x | |
czyli tgα=
3xx dla x >0
5 mar 18:55
m: to jest jakaś reguła ze akurat takie wartości bokow

chyba troszke nie rozumiem:(
5 mar 19:17