układ równań z 4 niewiadomymi
MMM: Bardzo proszę o pomoc z tym układem równań:
a+b+c+d=2
a−b+c+d= −2
a−b−c+d= −2
2a+b+c−d=5
4 mar 20:50
Sabin:
Ponumerujmy rownania 1,2,3,4
2 i 3 odejmij stronami, dostaniesz ze c = 0
z 1 masz, ze c + d = 2 − a − b
wstaw to za c + d do 2 rownania, wyjdzie Ci b = 2
wstaw c = 0 oraz b = 2 do 3 oraz 4, dostaniesz uklad 2 rownan z 2 niewiadomymi.
Mi wyszlo a = 1, b = 2, c = 0, d = −1
4 mar 21:35
MMM: Wielkie dzięki wszystko się zgadza
4 mar 21:56
sss: x=10−x+1
5 paź 00:45
Eta:
w lutym będzie 150
5 paź 00:49