Oblicz logarytm
Jarek: jako ze nie potrafie za nic zrozumiec logarytmów mam problemy z najprostszymi zadaniami
jak obliczyc log3 16
5 mar 18:06
Eta:
16= 24
logabn= n*logab
log316= log324= 4log32 −−− tego już dokładnie nie można obliczyć
5 mar 18:10
Jarek: aha a teraz to mam całe zadanie 9log316
5 mar 18:21
Jarek: tzn 9 do potegi całe to wyrazenia log316
5 mar 18:21
paziówna: aaach, no to ma znaczenie, bo:
alogab = b
więc:
32*log316 = 3log3(16)2 = 162 = 256
5 mar 18:24
Eta:
to zmienia postać rzeczy

a
logab= b
9= 3
2
(3
2)
log316= 3
2*log316= 3
log3162= 16
2= 256
5 mar 18:25