prawa działań na potęgach
Gucio: pomocy

(
√2−1)
113 :(
√2−1)
53 =
oraz
(8−
√63)
34 *(8+
√63)
34 =
proszę o rozpisanie tego, bo nie wiem co skąd się bierze.
4 mar 19:03
hipek: W pierwszym przykładzie odejmij wykładniki, a w drugim pomnóż podstawy, a wykładnik przepisz
a) (√2 − 1)2=...
b)[(8−√63)(8+√63)]34=(64−63)34=1
4 mar 19:11
Gucio: dziekuje bardzo za pomoc

4 mar 19:15
Eta:
1) an : am= an−m
to: otrzymasz ( √2−1)113−53= (√2−1)2 = 2 −2√2+1= 3−2√2
2) an*bn = ( a*b)n
to: otrzymasz [(8−√63)(8+√63)]34= (64−63)34=134= 1
4 mar 19:16
Gucio: Dzięki Eta, do podpunktu a odpowiedź była inna, ale juz jest okej, dzięki serdeczne
4 mar 19:21