matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiazaneim równania x^2-81/x 9 =0
proszę o pomoc ważne:
Rozwiazaneim równania x
2
−81/x+9 =0
6 mar 10:09
Basia:
x+9≠0 ⇔ x≠−9 x
2
−81=(x−9)(x+9)
x
2
−81
=0 ⇔
x+9
(x−9)(x+9)
=0 ⇔
x+9
x−9=0 dokończ
6 mar 10:11
proszę o pomoc:
czyli x=9
6 mar 10:18