f.kwadratowa wyzn. postaci i argumentów
anulka: Wyznacz postać ogólną i iloczynową f. kwadratowej o której wiadomo że dla arg. 3 osiąga
najmniejszą wart równą −8 a jednym z jej miejsc zerowych jest liczba 5. dla jakich argumentów
funkcja ta osiąga wart nieujemne? dziękuje z góry za pomoc
4 mar 13:09
Bogdan:
Mamy wierzchołek paraboli W = (3, −8) oraz jeden punkt (5, 0) należący do tej paraboli.
Korzystamy więc z postaci kanonicznej: 0 = a(5 − 3)
2 − 8 ⇒ a = 2
y = 2(x − 3)
2 − 8 ⇒ y = 2x
2 − 12x + 10, to jest postać ogólna.
| | 5 + x2 | |
Drugie miejsce zerowe obliczamy z zależności: |
| = 3 ⇒ x2 = 1 |
| | 2 | |
Postać iloczynowa: y = 2(x − 5)(x − 1)
4 mar 14:19
anulka: dziękuje bardzo, w sumie to sama doszłam do rozwiązania, ale przez układ równań postaci
kanonicznej i iloczynowej

ja uwielbiam sobie utrudniać życie

Mam następny problem jakie założenia mają być w zadaniu gdzie trzeba znaleźć p takie ze
(x1−5x2)(x2−5x1) osiąga wart 13 a równanie to x
2−2px+p=0
4 mar 14:39
Bogdan:
x
2 − 2px + p = 0, a = 1, b = −2p, c = p,
| | c | | −b | |
Na podstawie wzorów Viete,a: x1*x2 = |
| = p, x1 + x2 = |
| = 2p |
| | a | | a | |
(x
1 − 5x
2)(x
2 − 5x
1) = 13 ⇒ 26x
1*x
2 − 5x
12 − 5x
22 = 13
Lewa strona: 26x
1x
2 − 5x
12 − 10x
1x
2 − 5x
22 + 10x
1x
2 = 36x
1x
2 − 5(x
1 + x
2)
2
36x
1x
2 − 5(x
1 + x
2)
2 = 13
Po zastosowaniu wzorów Viete'a otrzymujemy:
| | 1 | |
36p − 5*2p = 13 ⇒ 26p = 13 ⇒ p = |
| |
| | 2 | |
4 mar 19:25