Pc i V ostrosłupa
Milenka: Długość każdej krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 6 cm. Oblicz pole
całkowite i objętość tej bryły.
4 mar 19:17
Łukasz:

a=6 cm
Do obliczenia objętości potrzebna jest wysokość H i pole podstawy
| | 1 | | 1 | |
x= |
| a√2= |
| *6√2=3√2 − połowa przekątnej kwadratu
|
| | 2 | | 2 | |
Z twierdzenia Pitagorasa
H
2+x
2=a
2
H
2=36−18
H=
√18=3
√2
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *a2*H= |
| *62*3√2=36√2 cm3
|
| | 3 | | 3 | |
Pole powierzchni niedługo chyba że ktoś mnie uprzedzi
4 mar 20:18
Łukasz: Pole powierzchni składa się z 4 trójkątów równobocznych o boku a i kwadratu o boku a, więc
| | a2√3 | | 62√3 | |
P=a2+4* |
| =62+4* |
| =(36+36√3)cm2
|
| | 4 | | 4 | |
Na rysunku wysokość h ściany bocznej można pominąć
4 mar 20:46