Średnica złotówki jest o 1,5 mm większa niż dwuzłotówki.
?: Średnica złotówki jest o 1,5 mm większa niż dwuzłotówki. Paweł ułożył cztery dwuzłotówki i trzy
złotówki w szeregu jedną za drugą. Długość tego szeregu wyniosła 15,5 cm. Jaką średnicę ma
dwuzłotówka, a jaką złotówka?
28 lut 14:21
kasia:
dwuzłotówka − x [cm]
złotówka − x + 0,15 [cm]
1,5mm= 0,15 cm
4x + 3 * (x+0,15) = 15,5 [cm]
4x + 3x + 0,45 = 15,5
7x= 15,5 − 0,45
7x= 15,05 / 7
x= 2,15
dwuzłotówka ma średnicę : 2,15 cm
złotówka ma średnicę : 2,15+ 0,15= 2,30 cm
4 mar 19:54