mogłby ktos pomoc??
anulka__1990: czy ktos moze mi w tym zadaniu pomoc niewiem jak to rozwiazac patrzylam na wzory z tego i
wgl ale niewiem co za co podstawic...
W ciągu geometrycznym
oblicz piąty wyraz tego ciągu i sumę tych pięciu wyrazów
oblicz sume szesciu wyrazów tego ciagu.Zapisz wzór ogólny tego ciągu c) a4=2 a8=32 wyznacz
pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
c) a
4=2 a
8=32 Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu
3 mar 09:08
adaś: hmmm pomysle
3 mar 09:25
adaś: 6=a
1
nie wiem mi cos takiego wyszło ^^.... zobacz w odpowiedziach to punkt a)
3 mar 09:35
adaś: b)
a
5=−4*q
5−1
a
5=U−{1}{4} <− chyba powinno być dobrze

S
n=a
1*
1−qn1−q
hmm coś mi niewychodzi z z tym 5ątym wyrazem

coś pokickałem pewnie
3 mar 09:47
3 mar 09:48
adaś: anulka__1990 masz jakieś odpowiedzi do tego zadania

3 mar 09:56
anulka__1990: nie mam zadnych
3 mar 10:39
anulka__1990: nie mam zadnych
3 mar 10:41
adaś: kurcze

// nioo t hmmm c) jest proste

an=a1*q
n−1
a4=2 a8=32
a
4=a
1*q
3
a
8=a
1*q
7
2=a
1*q
3
32=a
1*q
7
hmm ^^ tu sie zatrzymałem

może Eta albo Basia coś poradzą popołudniu bo ja z ciągów mam male
braki ^^ ale spróbować zawsze można
3 mar 10:54
adaś:
a
1*q
3=2/:q
3
a
1*q
7=32
2q
4=32/:2
q
4=32
q=2 chyba

DDDDD ^^
q=2
q=2
chyba ta

mi wpadł ten sposób

ale nie wiem na 1000%
3 mar 11:02
anulka__1990: ok dziekuje
5 mar 07:50
Masiek ^^: naucz się liczyć !
5 mar 10:05