oszacuj
kaska: Jeden z rodzajów glonów występujących w wodach morskich−jednokomórkowa okrzemka ma masę
10−12g.Możemy przyjąc ze jej komórka ma kształt koła o średnicy 5*10−7m.W jednym litrze
mieści się 107 okrzemek.
a)Jaka moze byc masa okrzemek w 1 l wody?
b)Powierzchnia oceanów wynosi3,61*1014m2.oszacuj ile okrzemek mogłoby znaleźć się na takiej
powierzchni?
5 mar 21:48
Łukasz: a) 10−12*107=10−5g
b) powierzchnia jednej okrzemki πr2=3,14*(2,5*10−7m)2=3,14*6,25*10−14m2=
=19,625*10−14m2=1,9625*10−13m2
dzielimy powierzchnię oceanów przez powierzchnię jednej okrzemki. Mamy szacować, więc chyba
trzeba zaokrąglić powierzchnię jednej okrzemki: 2*10−13m2
3,61*1014m2/ 2*10−13m2=1,8*1027 − tyle okrzemek mogłoby się zmieścić
5 mar 22:46
janek: dzieki wielkie
5 mar 22:54
janek: też miałem takie zadanie
5 mar 22:54