dzielenie wielomianów
anulka: Wyznacz resztę z dzielenia W(x)=(x2+x−7)2006 przez P(x)=x2+x−6
5 mar 10:41
b.: reszta jest postaci ax+b
mamy
W(x) = I(x) * P(x) + ax+b (*)
teraz znajdujemy pierwiastki P: x1=..., x2=...
nastepnie wstawiamy do (*) x=x1 oraz x=x2 i otrzymujemy uklad rownan na a,b:
W(x1) = 0 + ax1 + b
W(x2) = 0 + ax2 + b
(nalezy wyliczyc teraz W(x1), W(x2) i rozwiazac uklad rownan)
5 mar 12:49
b.: [stokrotka]
5 mar 12:49
anulka: Dziękuje za pomoc

dla tych którzy mają podobne zadanie reszta wychodzi 1
5 mar 13:04