matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Beataa:
Dobierz wartość a tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W(x)=3x
3
−5x
2
+ax−2 przez dwumian x+1 była równa 4. Proszę o pomoc bo kompletnie nie rozumiem tych wielomianów
5 mar 21:28
kaz:
W(−1)=4=−10−a→a=−14
5 mar 21:33
Beataa:
dzięki
5 mar 21:35