wyznacz dziedzinę funkcji
Hans: wyznacz dziedzinę funkcji
6 mar 01:03
Jack: Sprawdź gdzie się zeruje mianownik... Wtedy D: x∊R\{ punkty zerujące mianownik}
Widać, że x=7 zeruje mianownik, wiec można śmiało podzielić ten wielomian przez x−7.
6 mar 01:06
Hans: trudnosc mi sprawia ten x3
6 mar 01:10
Koń: x3−7x2−2x+14= x2(x−7)−2(x−7)= (x−7)(x2−2)
(x−7)(x2−2) ≠ 0
x−7 ≠0 i x2−2≠0
x2 ≠2
x≠√2 i x≠−√2
D=R/{−√2 ; 0 ; √2 }
6 mar 01:17
Miś: ogólnie to to o góry już weź różne od zera i zrób to jako założenie
6 mar 01:18
Jack: 0 będzie w dziedzinie... Pewnie miała stać tam 7.
6 mar 01:20
Miś: no racja 7, ehh chyba pora spać
6 mar 01:21
Jack: 
Chyba tak − na mnie też pora.
6 mar 01:22