Wielomiany
Beataa: Dobierz wartość m tak, aby wielomian W(x)=x4+mx3−3x2+(m2+4)x−2 był podzielny przez dwumian
x+2
5 mar 21:16
Godzio: pomoge
5 mar 21:16
Noah: x
4+mx
3−3x
2+(m
2+4)x−2=(x+2)(x
3+ax
2+bx+c)
wymnoz prawa strone porównaj strony i powinno wyjsc
5 mar 21:18
Godzio:
skoro Wielomian ma być podzielne x+2 to W(−2) = 0
W(−2) = 0
16 − 8m −12 −2(m2+4) − 2 = 0
−2m2 − 8m + 2 − 8 = 0
−2m2 − 8m − 6 = 0 /:(−2)
m2 + 4m + 3 = 0
m2 + m + 3m + 3 = 0
m(m+1) + 3(m+1) = 0
(m+1)(m+3) = 0
m = −1 v m = −3
5 mar 21:18
Beataa: Bardzo dziękuję za pomoc
5 mar 21:19