matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
Pyśka:
sinα
Dla kątów α,β,γ trójkata ABC zachodzi zwiazek
=2cosγ. Uzasadnij, ze torjkat Abc
sinβ
jest rownoramienny.
6 mar 11:47
Godzio:
α = 180 − γ − β sinα = sin(180 − (γ + β) ) = sin(β+γ) = sinβcosγ + cosβsinγ
sinβcosγ + cosβsinγ
= 2cosγ
sinβ
cosγ + ctgβsinγ = 2cosγ ctgβsinγ = cosγ ctgβ = ctgγ β = γ
6 mar 12:20
Pyśka:
dziekuję bardzo Godzio
6 mar 12:22