matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 104,
103
,
102
,
101
,
100
,
99
,
98
,
97
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
nnn:
a
n
= log
2
1
n
1
kamil:
Dla jakich wartości m i k wielomiany W i P są równe
2
Kamil:
W trapezie równoramiennym wysokość ma długość
√
3
cm a odcinek łączący środki ramion ma długość
√
6
cm. Oblicz długość przekątnej trapezu.
1
Ona_18:
W trojkacie prostokatnym ABC dane sa wspolrzedne koncow przeciwprostokatnej AB. A=(5,2), B=(4,−1). Wyznacz punkt C jesli lezy on na prostej y=1
1
anżelikaa:
koń przebiegł 5 okrążeń po padoku na lonży o dł. 4 m Jaką drogę pokonał ten koń
0
Cupik:
2(log
2
x)
2
− 3log
2
x
4
− 11> 0
3
krycha:
mając dane liczby −4 i 50 wyznacz takie x i y, aby liczby −4, x, y były trzema początkowymi kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego,zaś liczby x, y, 50 były trzema początkowymi kolejnymi
1
Ona_18:
Ile litrów roztworu 5%, a ile roztworu 20% należy zmieszać, aby otrzymać 30 l roztworu 10% ?
1
Ona_18:
Dlugosc 15 pretow przechodzacych przez antene tworza ciag arytmetyczny. Pierwszy pret ma 17 cm, a pietnasty 73 cm. Znajdz dlugosc drugiego i dziesiatego preta.
0
slator:
Jaki ma być kąt wycinka, który należy odciąć od danego koła w celu skonstruowania stożka o największej pojemności?
0
Ona_18:
Trapez rownoramienny o podstawach dlugosci 8cm i 2 cm i ramieniu dlugosci 5 cm obraca sie wokol krotszej podstawy. Oblicz objetosc otrzymanej bryly.
1
MAREK23:
1.Na głowie jest około 10
5
włosów. Włos rośnie z prędkością 12*10
−2
metra w ciągu roku.
0
Ona_18:
W trójkąt równoramienny ktorego dwa katy ostre maja miary po 30 stopni, wpisano okrag o promieniu dlugosci 2
√
3
cm. Oblicz pole i obwod tego trojkata.
1
ola:
Proszę o pomoc
4
Pan B:
Oblic ile cyfr ma liczba 3
81
. Nie proszę o rozwiązanie, bo umiem to zrobić z logarytmów, ale jest na pewno jakiś sposób na obliczenie takiego czegoś. Chciałbym, aby ktoś mi to wytłumaczył
2
krycha:
Trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Gdy do pierwszej z nich dodamy 8,a drugą i trzecią pozostawimy bez zmian to otrzymamy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego,
0
Ona_18:
Do szklanego naczynia w kształcie prostopadłoscianu o wymirach 16cm x 20cm x 25cm, wypełnionego do polowy wodą, wlano 2 l oliwy. Oblicz grubosc warstwy oliwy w tym naczyniu.
1
sharry:
w 1 mm
3
krwi jest od 4 mln do 6 mln krwinek. Dorosły człowiek ma około 5 litrów krwi, a powierzchnia jednej krwinki wynosi 1,2 * 10 * 10
−10
m
2
1
ABC OLAAAA:
[(
1
3
x
3
y)
3
*2z
3
]
3
1
ABC OLAAAA:
√
2
*
√
3
*
√
6
=
26
Edek:
Błąd? http://matematyka.pisz.pl/strona/2057.html
14
magiczna:
x
3
− 3x
2
+ 5x − 15=0 Wiem ze musze obliczyc to z delty ale nie mam pojecia jak mam wyciagnąć to przed nawias. Prosze
8
sharry:
:::rysunek::: a to ?
7
shary:
jeżeli 5
√
180
= a
√
5
to liczba a jest równa ; a. 180
4
SEB:
Dział Liczby Rzeczywiste Pomozcie
! Nie mam pojecia jak to zadania zrobic:(
14
Agnieszka:
dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastów równania x
2
−mx+m
2
− 3m −2=0 jest największa?
16
czuczi:
pomocy bardzo was prosze
plissss
3
Jula:
Liczbę 450 000 można przedstawić w postaci :
4
magiczna:
log
2
12 + log
2
40 − log
2
15
5
Matma:
katr wzniesienia wiezy zmierzono w odleglosci 80 m od jej podstawy .ma miare 48 stopni.oblicz wysokosc wierzy
2
Marysia:
Podstawy trapezu mają długości 10 i 4, a jego ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 45° i 60°. Oblicz pole tego trapezu
3
mychangeofheroin:
Jakie działania można wykonać na wektorach i jak je rysować?
8
jaaaa:
podtawy trapezu mają długośći 10 i 4,a jego ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 45stopni i 60 stopni.oblicz pole tego trapezu
4
tiki tak:
rozwiąż układ równań (nie wiem jak zrobić klamrę) x(y+z)=8
2
<<LOL>:
:::rysunek::: skonstruuj symetralne boków tego trójkąta
5
milena:
Dane są liczby a=50 i b=24. Liczba a jest większa od liczby b o p%.Wówczas: a) p=48
10
ariffe2:
Witajcie wszyscy.Chciałabym sprostować jedną sytuację.Wczoraj pojawiłam się u was pierwszy raz .Z przyczyn rodzinnych nie ukończyłam szkoły,dopiero teraz po 20 latach mam szansę to
3
321dress:
dlugosc krawedzi prostopadloscianu i dlugosci jego przekatnej tworza ciag arytmetyczny o roznicy rownej 5. Oblicz sume dlugosci wszystkich krawedzi prostopadloscianu.
1
milena:
Przybliżona wartość liczby dodatniej x jest równa 2,02. Jest to przybliżęnie z nadmiarem. Błąd względny tego przybliżenia jest mniejszy od 0,01. Oszacuj liczbę x.
1
Ala:
Dwa boki trójkąta mają długość 17 cm i 25 cm , a jego pole jest rowne 210 cm2 wiedzac ,ze promien okregu wpisanego w ten trojkat ma dlugość 6 cm oblicz:
1
kera61:
:::rysunek::: i jeszcze jedno zadanie
podstawę obliczyłam ale nie wiem jak się zabrać do tych ramion
3
N.:
1. Ile można utworzyć różnych wyrazów mających sens lub nie z liter wyrazu: a) Internet
1
Agnieszka:
w dany okrąg wpisano trójkąt ABC którego kąty mają miarę 20 stopni 60 stopni 100 stopni, w punktach ABC poprowadzono styczne do okręgu. Oblicz miary kątów trójkąta utworzonego przez
1
mosq:
Prosta poprowadzona przez wierzchołek kwadratu podzieliła go na trójkąt o polu równym 9 i trapez o polu równym 27. Oblicz obwód trapezu
7
Matma:
trojkat 17.25.28 oblicz dlugosc wysokosci poprowadzonej na najdluszy bok
7
Jula:
Uczeń odpowiedział poprawnie na 27 pytań testu, co stanowi 90 % wszystkich pytań. Jeśli oznaczymy literą p liczbę pytań w teście to :
1
mosq:
Na okręgu o promieniu 8cm opisano trapez. Kąty które tworzą ramiona z dłuższą podstawą mają miarę 30 stopni. Oblicz pole tego trapezu
2
milena:
Wyrażenie 2
√
50
− 4
√
8
zapisane w postaci jednej potęgi wynosi...?
1
yori:
Pokazać, że dla dowolnych n+1 liczb całkowitych znajdują się dwie, których różnica jest podzielna przez n.
1
milena:
Wykaż że wartość wyrażenia |x−2| − 2
√
x
2
− 4x + 4
+ 2 dla x<0 jest liczbą ujemną
1
milena:
Miesięczny koszt ogrzewania domu wynosi 200zł. Dla zmniejszenia tych kosztów planuje się położenie dodatkowej izolacji cieplnej, której wartość wynosi 2400zł. Jeśli ta izolacja daje
2
Jula:
Która z poniższych liczb leży najbliżej liczby 1 na osi liczbowej ?
1
T.:
a)
1
Monia:
Liczbę 450 000 można przedstawić w postaci :
16
damian:
co moge z tym zrobić dalej...?
5
HNO3:
Witam. Nie wiem, jak rozwiązać następujące zadanie:
3
Ania:
Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej dającej z dzielenia przez 3 resztę 2, przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
3
ola:
W tabeli podane są wartości pewnej funkcji liniowej f dla kilku argumentów.
1
Alicja:
Przez punkt styczności dwóch okręgów poprowadzono sieczną. Udowodnij, że wypukłe kąty środkowe oparte na łukach wyznaczonych przez sieczną na okręgach mają równe miary. Rozważ okręgi
3
ola:
W tabeli podane są wartości pewnej funkcji liniowej f dla kilku argumentów.
0
abecadło:
Mam obliczyć granice ciągów i nie bardzo wiem jak to ruszyć a) 2
n+1
− 1
1
Agnieszka:
Dłuższa podstawa trapezu ma 20 cm a odcinek łączący środki ramion ma 16 cm, wiedząc że stosunek długości ramion wynosi 1:3 i w dany trapez można wpisać okrąg oblicz długość boków trapezu
2
Calineczka:):
Geografia... Mam takie zadanko:może ktoś wie jak to zrobić
bo to w sumie jak zadanko zwiazane z
1
KaFka:
Dany jest kawałek materiału w kształcie czworokąta, którego suma długości dwóch przeciwległych boków jest róna 2,7 m. Z tego kawałka wycinamy koło o średnicy 1 m, styczne do wszystkich
2
znowu_:
krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 1, a krawędź boczna ma długość 2. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędż podstawy i
3
Marta:
:::rysunek::: znaleźć α tutaj próbowałam jakoś te promienie ale wyszło mi że α=70 a musi wyjsc 100
11
jacob:
W trapezie ABCD długość podstawy CD=18 i długość ramion trapezu AD i BC są odpowiednio równe 25 i 15. Kąty ADB i DCB mają równe miary. Oblicz obwód trapezu.
5
Basia :
Suma trzydziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetyczne w którym a1= 2 r=−4 jest równa ?
2
aga:
Ile wynosi p: Ix − 3I < p
1
123addras:
Krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 6, kat miedzy przekatnymi scian bocznych wychodzacymi z jednego wierzcholka ma miare rowna 60 stopni. Oblicz dlugosc
1
kera61:
Witajcie
bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego zadanie, nie wiem kompletnie jak to obliczyć, bardzo
0
czuczi:
prosze o pomoc w tych zadaniach bardzo bede wdzięczna za pomoc w tych zadaniach
10
ariffe2:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak upraszcza się różne wyrażenia? Czy stosuje się do tego jakieś wzory?
9
damian:
jak można uprościć to wyrażenie nie rozpisując tego tak bardzo
3
karlla:
prosze o pomoc w tych zadaniach
1
KaFka:
Obwód czworokąta jest równy 54cm. W czworokąt ten wpisano koło o promieniu 4 cm. Oblicz pole danego czworokąta.
7
aga:
i kolejne ze stozka i koniec na ten tydzien : prtzekroj osiowy stozka jest trojkatem prostokatnym. Objetosc sotkza rowna jest 9π. Tworzaca l jest rowna?
8
aga:
Witam, kolejny problem z zadaniem
Proszę o pomoc
i wyjasnienie krokow. Zadanie : Rozwiniecie powierzchni bocznej stozka jest polkolem o promieniu 10 cm. Pole podstawy stozka
2
Matma:
udowodnij ze w trojkacie rownoramiennym dwusieczne katow przy podstawie sa rownej dlugosci
9
Matma:
w trojkacie prostokatnym a.b oznaczaja dlugosci przyprostokatnych ,α jest miara kata lezacego na przeciw przyprostokatnej dlugosci a
1
kolorowo:
1. Oblicz liczbę x, której 60% dwukrotności liczby x jest równe 30% liczby x powiększonej o 5
2
Marta:
:::rysunek::: Obliczyć α
4
Karolina:
W trójkącie prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego
2
Marta:
:::rysunek::: α=40
o
a β=30
o
1
kolorowo:
właściciel domu chcąc oszczędzać energię elektryczną dokonał dwóch usprawnień ktore obniżą wydatki na ogrzewanie domu kolejno o 20% i o 26%. Oblicz o jaki procent właściciel domu
0
kolorowo:
rodzeństwo w wieku 8 i 10 lat otrzymało razem w spadku 84100zł. Kwotę tę złożono w banku, ktory stosuje kapitalizację roczną przy rocznej stopie procentowej 5%. każde z dzieci otrzyma swoją
3
kaja.:
wyznacz te wartosci parametru m, dla ktorych wykresy funkcji f i g sa prostopadle. f(x) = |m−2|x − 3 oraz g(x) = (m+2)x + 5
6
asia18:
punkty A (−9;−3)i B(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC w którym AB jest przeciw prostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc ze leży on na osi ox.
2
Ania:
Dobrzy ludzie błagam o pomoc ! Ni w ząb nie wiem jak to się rozwiązuje. Ten kto to potrafi to dla mnie jest bogiem
0
Alicja:
:::rysunek::: Proste k,l,m są styczne do okręgu. Uzasadnij, że |PQ|=|AB|
3
assss:
Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy 1A mieli zapłacić 1800 złotych. Ponieważ 4 uczniów zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił o 15 zł więcej.
2
asia18:
punkty A (−9;−3)i B(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC w którym AB jest przeciw prostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc ze leży on na osi ox.
0
assss:
11
fadusia:
oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej wyniku obrotu trapezu równoramiennego o podstawach długości 10 i 4 i ramionach długości 5 wokół dłuższej podstawy
19
kaz:
2
√
3
W pewnym trójkącie prostokątnym suma cosinusów kątów ostrych jest równa
3
Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
16
kaz:
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu x
17
−mx
15
+(m−2)x
10
+2x+m
2
−2 przez dwumian x −1 jest równa 3?
3
kaz:
Zbiorem wartości funkcji kwadratowej g jest przedział (−
∞
,5> , a zbiorem rozwiązań nierówności g(x) >0 jest przedział (2, 8). Wyznacz wzór funkcji g.
6
kaz:
Liczby dodatnie a, b, c spełniają warunek: log
4
c=log
3
b=log
2
a=2.Oblicz
√
abc
.
11
ariffe2:
Nie wiem jak to zrobić (−3)=3<=>suma kątów wewnętrznych czworokąta wynosi 360□
1
Karola:
Ze zbioru Z = {x∊N: log2 + log(4
x−2
+ 9 ) ≤ 1 + log(2
x−2
+1 ) }losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby i tworzymy z nich liczbe trzycyfrowa rozpoczynaac od cyfry setek. Jakie
3
Wojtek:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku. Ze zbioru Z = {x∊N: log2 + log(4
x−2
+ 9 ) ≤ 1 + log(2
x−2
+1 ) } losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby i tworzymy z nich liczbę
2
Anka:
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 12 cm i 16 cm obraca się wokół przeciwprostokątnej. Oblicz pole i objętości powstałej bryły.
2
M:
zad. wiedzac ze x
4
i x
6
sa liczbami wymiernymi wskaz zdania prawdziwe . uzasadnij.
3
ariffe2:
Bogdanie proszę o pomoc.
1
ariffe2:
Arob a co ty sadzisz o tym moim nieszczęsnym zadaniu?
22
Matma:
Bogdan moge Cie prosic o rozwiaznei z ad?
16
bogusia:
11 do potęgi 4/3 podzielone przez pierwiastek 3 stopnia z 11 ile to wynosi
0
Wojtek:
Proszę pomóżcie mi
http://matematyka.pisz.pl/forum/21485.html
0
ola:
Rozumiem że macie mnie gdzieś
3
kicia16072:
BLAGAM POMOCY NIE CZAJE zdarzenia A i B sa zdarzniami przestrzennymi Ω. Wykaz ze jesli P(A) =0,7 oraz P(B)=0,8, to P(A
2
Matma:
udowodnij ze w trojkacie rownoramiennym dwusieczne katow przy podstawie sa rownej dlugosci
3
Angelina xD:
jaki promień ma okrąg w którym kąt środkowy o mierze 45∧ jest oparty na łuku o długości 2 π.
3
michał:
Wynik zapisz w postaci potęgi liczby 4
2
april:
dany jest A=<−8,12> i B=(0.20).wyznacz przedział różnicy zbiorów A\B .
0
ola:
W basenie o pojemności 375 m3 jest 75 m3 wody. Do napełnienia basenu używana jest pompa jest pompa o wydajności 10 litrów na sekundę.
0
ola:
W basenie o pojemności 375 m3 jest 75 m3 wody. Do napełnienia basenu używana jest pompa jest pompa o wydajności 10 litrów na sekundę.
4
Kamil:
Liczyłem na wszystkie strony i wychodziły mi jakieś głupoty
Ile wierzchołków ma ostrosłup który ma 44 krawędzie,
2
Ares:
ja kto rozwiazac ?
2
Ewuśś :
Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o bokach 3 i 4 a wysokość graniastosłupa ma długość 12
7
Matma:
zbuduj kat o mierze α,α∊9o,90)takiej ze cosα=1/2
√
2
11
Matma:
poleci ktos jakies dobre vademecum ?
1
joaśka:
W trapezie ABCD, gdzie AB II CD, IABI= 14 cm, IDCI= 3,5 cm, IADI= 6 cm, przedłużono ramiona AD i BC do przeciecia w punkcie E. Oblicz IDEI.
5
tiki tak:
:::rysunek::: Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt M tak, że |AM| / |MC| = 5/7. Przez punkt M poprowadzono
4
Izka:
Dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone że środek jednej z kuli lezy na powierzchni drugiej. Oblicz długość linii przecięcia powierzchni tych kul.
2
Mat:
2
Matma:
Spr czy rownosc jest tozsamoscia trygonometryczna wyrazenia wiedzac zeα∊(o.90)
4
Wydi:
Sprawdź czy liczby a,b,c są całkowite.
8
xxx:
log[2log
3
[1+log
2
(1+log
2
x)]=
1
2
21
pati:
moglby ktos sprawdzic czy dobrze zrobilam nastepujace zadanie. Zbadaj monotoicznosc ciagu
2n+3
2
a)a
n
=
i b)a
n
=n
2
−3n+2 ; moj wynik w a)
ciag rosnacy i b) 2n−2
n+1
n+1
n∊{1}→ciag staly, n∊{2,3,4,5,6...}→ciag rosnacy tzn ciag nie jest monotoiczny
33
HNO3:
Siema wszystkim. Kolejna porcja powalonych zadań
11
Wojciech:
Jacek I Jurek mieszkaja w miejscowosciach A i B leżacych przy tej samej szosie w odleglosci 18km , Chlopcy wyruszyli jednoczesnie jeden z miejscowosci A , drugi z B , idac kazdy ze stala
0
ariffe2:
Popełniłam błąd .Określ wartość logiczną zdan. /−3/=3□suma kątów wewnętrznych czworokąta wynosi 360⬠. proszę o pomoc
1
Alan:
Ramiona Ad i BC trapezu ABCD przedłużono tak, ze przecięły się w punkcie M. Oblicz długość odcinka MD, gdy AD=21 cm, AB=48 i CD=36.
9
Mat:
log
7
[log
4
(log
2
3
(x−7))]=0
3
Piotrek:
Zad1. Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 2√2cm. Przekątna prostopadłościanu d=5cm. Oblicz
10
Matma:
lubi tu ktos trgonometrie i chce sobei pocwiczyc mam kilka zadan
4
Mat:
log
4
[log
3
(log
2
x)]=
1
2
5
Cz#st#:
2 pociągi, jeden z prędkością v
1
=60km/h, drugi z prędkością v
2
=80km/h, jadą naprzeciw siebie z miejscowości odległych o 100km. Oblicz czas i miejsce spotkania pociągów.
3
Wojciech:
wlasciciel sklepu zakupil w hurtowni 65kg papryki czerwonej i 34 kg papryki zielonej za laczna kwote 526 zl.Do ceny hurtowej kazdego rodzaju papryki sklep doliczyl marze 30% i wowczas
3
anżelikaa:
Oblicz średnice pni drzew o obwodach : 50 cm , 1m , 4m
2
Angelina xD:
znajdź liczbę przeciwną i liczbę odwrotną do : a) π
10
Endrej:
29
3
+ 17
3
29 + 17 41
3
+ 26
3
41+ 26 −−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−− , −−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
7
Wydi:
Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p spełniające równość. 9
log
3
(p−3)
=4
3
tiki tak:
wiem, że banalne ale 10/9 to ile procent? 110% ?
2
Wydi:
Oblicz log
2
(−ab) jeśli log
(−a)
2=2 i log
1
6
b=0,75
2
POMOCY :
2.oblicz V walca gdy Pc=69,3pi i r=3,5
1
5
Alan:
Siemanko
Proszę o pomoc. Dom o szerokości 15m sfotografowano aparatem, w którym odległość soczewki od błony
1
wojtek:
Rozwiązywałam sama zadanie i pod koniec otrzymałam coś takiego, próbuję to rozwiązać na różne sposoby, ale nie chce mi wyjść, muszę jakiś głupi błąd robić..
5
ariffe2:
Dopiero zaczynam naukę na komputerze i nie mogę sobie poradzić ze znakami,klikam w napis "kliknij po więcej przykładów "i nie wiem co dalej ,pomocy
2
fadusia:
witam. mam pytanie rozwiązuję zadanie i wyszło mi 5
√
2
jak mam to na polwę podzielić.
2
ariffe2:
klikam w "kliknij po więcej przykładów" i nic mi się nie pokazuje jaka może być przyczyna?
2
ariffe2:
Proszę o sprawdzenie następnych moich zadań. Określ wartość logiczną zdań. a)
√
(−2)
2
=−2 i 3
2
+2
2
=25 od.
√
4
=−2 i9+4=25 2=−2 i 13=25 p=fałsz i
2
ariffe2:
myślę że teraz dobrze to zapiszę proszę o sprawdzenie. określ wartość logiczną zdań 1,(14)ε NW W ALTERNATYWIE
√
81
< 10 i jak mam to zrobić?
8
Beata:
:::rysunek::: Proszę bardzo o pomoc
Bardzo ważne zadanie mam, liczyłam ale nic mi nie chce wyjść
1
fadusia:
proszę o pomoc. w prostopadłościanie dane są: przekątna główna 10, przekątna podstawy 6 i stosunek długości krawędzi podstawy 1:2. Oblicz objętość tego prosopadłościanu. I nawet bym
4
ariffe2:
czy dobrze to rozumiem. pierwiastek z (−2)do kwadratu to −2
28
Aneta:
Wykaż, że ciąg jest rosnący , prosze niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem a
n
= 3−
2
n
4
nick15:
Witam wszystkich ponownie tym razem chciałbym prośić o sprawdzenie 2−óch zadań a jak jest coś żle to napisać gdzie popełniłem błąd lub napisać poprawne rozwiązanie
9
FIlon:
Wysokość ściany bocznej trójkątnego ostrosłupa prawidłowego ma długość h, a wysokość bryły H. Oblicz objętość bryły
!
0
ariffe2:
PROSZĘ O POMOC
7
Kasiek:
Cztery babcie grały w brydża. Średnia ich wieku wynosiła 74lata. Gdy po pierwszym robrze babcia Matylda zrezygnowała z gry, pozostałe babcie dalej grały "z dziadkiem" ** , a średnia wieku
9
ariffe2:
czy ktoś mi sprawdzi zadanie.wykonaj działanie na zbiorach. A={x:x εN ∊x≤4} B={x:xεC⊂−3≤x<8} rozwiązanie A={4,3,2,1,0} B={−2,−1,o,1,2,3,4,5,6,7,8} A∪B={−2,−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8}
3
Beata:
Zadanie domowe: Proszę bardzo o pomoc na jutro mam mieć zadanie domowe zrobione a już nie mam żadnych bz
o to treść :
1
Siemacz:
a) (
125
16
)
−2
*(
75
8
)
−3
b) (0,5*8
6
−2*16
4
):7
3
1
eMaciek:
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu oraz jego pole powierzchni całkowitej jeśli jego wymiary są kolejnymi wymiarami:
1
zadanie/pomocy:
Prosta o rownaniu 2x−y−1=0 przecina prosta o rownaniu x+y+1=0 w punkcie P Znajdz wspolrzedne punktu R symetrycznego do punktu P wzgledem osi OX
2
ariffe2:
jeszcze jedno do sprawdzenia. A={trzy−czwarte,pierwiastek z 2,−7,10} B={jedna−druga,pierwiastek
0
ariffe2:
Proszę pomocy z dwoma ostatnimi postami.
0
ariffe2:
Dlaczego ktoś podszywa się pod mój nick?
2
Cz#st#:
Z metalowego walca o średnicy d=28 cm i wysokości h=40 cm należy wytoczyć stożek ścięty o takiej samej podstawie i wysokości, lecz o objętości równej połowie objętości walca. Jaka
5
Olkaaa.:
Zadanie z trójkątem.
Dany jest trojkat prostokatny ABC. symetralna przeciwprotokatnej AB dzieli jedna z
3
MAREK23:
potegi o wykładniku całkowitym
11
wrrrr:
oblicz wartosc pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α,jesli: e)cosα=pierwiastek z trzynastu i na dole podzelic przez 13
24
Damian:
Czy ktoś wie może jak wykazać ,że: a =
√
3+2
√
2
−
√
3−2
√
2
8
ariffe2:
wITAM PO 20 LATACH WRÓCIŁAM DO SZKOŁY I MAM DUŻY PROBLEM Z MATMĄ ,CZY KTOŚ MI POMOŻE W ROZWIĄZANIU ZADAŃ I WYTŁUMACZENIU.DZIĘKUJĘ BARDZO .zad.określ wartość logiczną zdań a)
2
FIlon:
Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokatnego ma dlugosc 2cm, a kat miedzy sciana boczna i plaszczyzna podstawy ma miare
pi
4
. Oblicz objetosc ostroslupa
2
Natalia:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, liczyłam niby ale nic mi konkretnego nie chce wyjść więc proszę...
9
Wydi:
w(x)=3x
3
+13x
2
+7x+1
5
jaaaa:
oblicz wartosc pozostałych funkcji trygometrycznych kąta ostrgo α,jeśli... c)ctg alfa=pierwiastek z dwóch
3
Matylda:
1) Jaka jest średnia cena hektara działki rolnej, której 40% zajmują pola, 50% łąki, a 10% to nieużytki?
1
zuzia:
Narysuj obrazy odcinka trójkąta, okregu i wektora w następujących jednokładnościach: a) I
s
−
1 (ta −1 w górnym wykładniku),
1
aga:
Proszę o pomoc
7
darek:
Znów muszę sprawdzić co jest większe. A czy B 2
9
bla bla:
Dla jakich wartości parametru m∊R równanie 2
x
+ 2
x−1
+ 2
x−2
+ ... =2
2x−1
+m ma tlyko jedno rozwiązanie?
13
Klara.:
1. Jak ustalić znak iloczynu a*b*c*d dla funkcji y
1
=ax+b i y
2
=cx+d, gdy funkcje są względem siebie prostopadłe?
2
Ziuuutus:
Jeżeli zmniejszymy długość i szerokość boków prostokąta o wymiarasz 7cm x 9 cm. o pewną tę samą liczbę jego pole zmiejszy sie o 15cm2. jaka to liczba?
1
Pati :
POMOCY
Z urny zawierającej : siedem kul białych, trzy zielone i pięć czarnych wyjmujemy tylko jedną kulę, a następnie wkładamy do tej urny dwie kule w kolorze kuli wylosowanej i
2
bla bla:
Dla jakich wartości parametru m∊R równanie (m+2)*2
2x−1
−2m*2
x
+m=0 ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste.
4
joloko:
Rozwiąż równania i nierówności
4
wrrr:
jeszcze raz
proszę
przedstawi liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej i wykładniczej:
7
Calineczka:):
Do Bogdana lub do Ety
1
luke:
W ostrosłup prawidłowy czworokątny wpisano sześcian takk, że cztery wierzchołki leżą na podstawie, a pozostałe cztery są środkami krawędzi bocznycg. Oblicz objętość i pole
3
Ewelina:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków: x
2
+2(m+1)x+9m−5=0
1
niunek:
jak rozłożyć to na czynniki
1
Bazik:
Rozwiąż równanie: 1+7+13+19+...+x=280
2
niunek:
jak rozłożyć to na czynniki
−6x
4
+8x
3
−3x
2
+4x
2
M:
Paweł pokonuje droge do szkoly rowerem lub pieszo
. jesli pokonuje droge w obie strony rowerem to zajmuje mu to 30 min. jesli do szkoly jedzie rowerem i wraca pieszo to droga w obie strony
3
Wydi:
O ile procent liczba log8 jest mniejsza od liczby log
2
4+log25*log4
6
Wydi:
O ile % liczba 2 (w potędze 2
√
3
+log
2