matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kto umie??
jaaaa:
oblicz wartosc pozostałych funkcji trygometrycznych kąta ostrgo α,jeśli... c)ctg alfa=pierwiastek z dwóch
1 paź 22:17
AROB:
Pomogę
1 paź 22:17
wrrrr:
oki
1 paź 22:20
AROB:
ctgα =
√
2
1
1
√
2
tgα =
=
=
ctgα
√
2
2
Dla obliczenia sinα i cosα budujemy układ równań:
sinα
= tgα
cosα
sin
2
α + cos
2
α = 1
sinα
√
2
√
2
=
→ sinα =
cosα
cosα
2
2
√
2
(
cosα)
2
+ cos
2
α = 1
2
1
2
√
2
√
2
*
√
3
√
6
cos
2
α = 1 → cos
2
α =
→ cosα =
=
=
2
3
3
3
3
√
2
√
6
√
12
2
√
3
√
3
sinα =
*
=
=
=
2
3
6
6
3
1 paź 22:37
wrrrr:
dzieki
1 paź 22:41
AROB:
1 paź 22:43