Wyznacz punkt C jesli lezy on na prostej y=1
Ona_18: W trojkacie prostokatnym ABC dane sa wspolrzedne koncow przeciwprostokatnej AB.
A=(5,2), B=(4,−1). Wyznacz punkt C jesli lezy on na prostej y=1
4 paź 14:58
anet: |AB|= √(4−5)2+(−1−2)2=√1+9=√10
z twierdzenia pitagorasa : |CA|2+|CB|2=|AB|2
|CA|=√(x−5)2+(1−2)2=√x2−10x+25+1=√x2−10x+26
|CB|2=√(x−4)2+(1+1)2=√x2−8x+16+4=√x2−8x+20
√x2−10x+262+√x2−8x+202=√102
x2−10x+26+x2−8x+20=10
2x2−18x+46=10
2x2−18x+36=0
Δ=324−288=36
√Δ=6
x1= 18−64=3
x2=18+64=6
wiec punkt C =(3,1) lub C=(6,1)
4 paź 16:17