tales
tiki tak:

Na boku AC trójkąta ABC obrano punkt M tak, że |AM| / |MC| = 5/7. Przez punkt M poprowadzono
prostą, równoległą do boku AB trójkąta, która przecięła bok BCD trójkąta w punkcie N. Wiedząc,
że |AC| = 24 cm i |AB| = 20 cm oblicz |MN| i |CN| / |CB|.
2 paź 19:55
tiki tak: nikt nie rozwiąże ?
2 paź 20:09
Matma: zataz zobacze czy dam rade
2 paź 20:12
Matma: co talesa nei umiesz
2 paź 20:14
Matma: obliczyles stosunek?
2 paź 20:16
Matma: IAMI=10
IMcI=14
jak to masz to policzysz MN mi wyszlo 11,(6)
2 paź 20:17