pomocy.
ariffe2: Proszę o sprawdzenie następnych moich zadań. Określ wartość logiczną zdań.
a)√(−2)2=−2 i 32+22=25 od.√4=−2 i9+4=25 2=−2 i 13=25 p=fałsz i
ρ=fałsz czyli w koniunkcji daje fałsz.
zad.2 1,(14)ε NW V √81∊10 odp.p=prawda ρ=prawda czyli w alternatywie to prawda
zad.3 /−3/−3 w implikacji suma kątów wewnętrznych czworokąta wynosi 360 stopni nie wiem
jak to zrobić.
Bogdan:
Dzień dobry.
Oznaczenia: 1 − prawda, 0 − fałsz,
p, q, r, s − zdania proste
a) p:
√(−2)2 = −2 ( 0 ) bo
√(−2)2 =
√4 = 2
q: 3
2 + 2
2 = 25 ( 0 )
p ⋀ q
( 0 ) ⋀ ( 0 ) = ( 0 )
| | 14 | |
b) p: 1,(14) ∊ NW ( 0 ), bo 1,(14) = 1 |
| ∊ W |
| | 99 | |
q:
√81 ∊ 10, niejasny zapis, z niego wynika, że 9 należy do 10, popraw
c) p: /3/−3 również niejasny zapis, już wczoraj pytałem, co on oznacza,
q: suma kątów czworokąta = 360
o ( 1 )
Różne symbole, np. ⋀, ⋁, ∩, ∪, ∡, są pod przyciskiem
inne.