Funkcja liniowa: zadania PILNE!
Klara.: 1. Jak ustalić znak iloczynu a*b*c*d dla funkcji y1=ax+b i y2=cx+d, gdy funkcje są względem
siebie prostopadłe?
2. Co zrobić, by obliczyć parametr a dla którego wykresy funkcji przecinają się w jednym
punkcie?
1 paź 19:39
Klara.: ktoś ma pomysł?
1 paź 20:01
marzena:
spójrz na stronę
42
1 paź 20:02
marzena:
1. a*c < 0 więc znak iloczynu a*b*c*d zależy od iloczynu b*d
jeżeli b*d > 0 to a*b*c*d < 0
b*d > 0 jeżeli ( b > 0 ∧ d > 0 ) ∨ ( b < 0 ∧ d < 0 )
jeżeli b*d < 0 to a*b*c*d > 0
b*d > 0 jeżeli ( b < 0 ∧ d > 0 ) ∨ ( b > 0 ∧ d < 0 )
jeżeli b*d = 0 to a*b*c*d = 0
b*d = 0 jeżeli b = 0 ∨ d = 0
2. wystarczy założyć a ≠ c
1 paź 20:14
Klara.: zadanie 2. nie odnosi się do zadania 1.
1 paź 20:28
1 paź 20:39
marzena: Jakiej funkcji

1 paź 20:41
Klara.: np. dla jakich wartości parametru a wykresy funkcji y1=3x−1, y2=7x+5, y3=2x+a przecinają się
w jednym punkcie?
1 paź 20:42
marzena:
wystarczy że obliczysz gdzie wykresy y
1 i y
2 się przecinają (układ 2 równań z 2 niewiadomymi)
podstawisz ten punkt do y
3 i obliczysz stąd a
ale tak dokładnie brzmi to drugie zadanie
1 paź 20:47
Klara.: te "Co zrobić, by obliczyć parametr a dla którego wykresy funkcji przecinają się w jednym
punkcie? " napisałam, bo chciałam wiedzieć jak ogólnie rozwiązuje się takie zadania

druga,
przykładowa wersja jest właściwa.
1 paź 20:52
marzena: to zrób tak jak napisałam

też przeliczę i napisze wyniki zaraz
1 paź 20:57
marzena:
y = 3x − 1 (1)
y = 7x + 5
stąd
7x + 5 = 3x −1
7x − 3x = − 5 − 1
4x = − 6
| | 3 | | 11 | |
podstawiam do (1) y = 3 * (− |
| ) − 1 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 11 | | 3 | | 1 | |
teraz wstawiam x i y do y3 : − |
| = 2*(− |
| ) + a ⇒ a = −2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
chyba że się pomyliłam w rachunkach

ale mam nadzieje że nie
1 paź 21:06
Klara.: dzięki
1 paź 21:21
marzena:
1 paź 21:30