Wykaż czy liczba jest całkowita
Damian: Czy ktoś wie może jak wykazać ,że:
a =
√3+2√2 −
√3−2√2
Jest liczbą całkowitą?
Kompletnie nie wiem jak to zrobić
1 paź 20:32
żółwik:
podnosimy obustronnie do kwadratu.
a
2 = 3 +2
√2 −2p{

3 +2
√2)(3 −2
√2)+ 3 −2
√2
a
2= 6 −2
√9−8
a
2 = ......... dokończ , to już banał
i podaj a
1 i a
2 −−−− będą całkowitymi
1 paź 20:39
żółwik:
Przepraszam

chochlik namieszał
ma być: a
2 = 3 +2
√2 −2
√(3+2√2)( 3 −2√2) +3 −2
√2
a
2 = 6 −2
√9 − 8
1 paź 20:41
Endrej: Wielkie dzięki za pomoc

Na reszcie to zrozumiałem
1 paź 20:52
Damian: Dzięki żółwik
1 paź 20:53
żółwik:
miło mi
1 paź 21:01
marzena:
a sprytniej można to zrobić tak
a = √3+2√2 − √3+2√2 = √(1+√2)2 − √(1−√2)2 = |1+√2| − |1−√2| =
= 1 + √2 − (√2 − 1) = 2
1 paź 21:40
żółwik:
Oczywiście ,że można

tylko trzeba wiedzieć ,że : ( 1 +
√2)
2= 1 +2p +2 = 3 +2
√2
Pozdrawiam
1 paź 21:44
darek: Czy ten przykład mogę również zrobić tym sposobem?
√3+2√2 +
√6−4√2
Bo jak podnoszę to do kwadratu obustronnie to mi wszystko ładnie wychodzi ale finał jest taki
,że a
2= −3 więc coś tu jest nie tak...
1 paź 21:52
marzena:
√3+2√2 + √6−4√2 = √(1 + √2)2 + √(2−√2)2 =
= |1 + √2| + |2−√2| = 1 + √2 + 2−√2 = 3
gdzieś się pomyliłeś
1 paź 22:03
marzena:
jak są zadania tego typu jak wyżej to prawie zawsze (o ile nie zawsze) trzeba to co jest pod
pierwiastkiem zastąpić kwadratem jakieś liczby albo można liczyć na piechtę czyli podnosząc do
kwadratu tylko jest bardziej czasochłonne i można się szybciej pomylić
1 paź 22:09
marzena:
trochę chyba się nie jasno wyrażam

ale ogólnie zasada jest taka
mamy
√k + l √ m
a chcemy (a + b)
2
1 paź 22:17
żółwik:
( 1 +√2)2 = 1 +2√2+2= 3 +2√2
(2 −√2)2 = 4 −4√2 +2 = 6 − 4√2
I1 +√2I +I 2 −√2I = 1 +√2 +2 −√2= 3
oczywiście ,że tak jest najprościej...... i tak należy liczyć
ale "finał jest taki" ,że coś źle obliczyłeś przy potęgowaniu
bo:
a2 = 3 +2√2 +2√(3 +2√2)*2(3−2√2+ 6 − 4√2
a2 = 9 − 2√2 +2√2( 9 −8)
a2 = 9 −2√2 +2√2
a2 = 9
1 paź 22:19
marzena:
natomiast a tak wyliczmy aby było spełnione (a+b)
2 =
k +
l√m
o ile się da tak oczywiście

ale zazwyczaj te zadania są tak skonstruowane żeby się dało
1 paź 22:22
marzena:
chyba to nie jest prawda co napisałam wyżej ale trzeba jakoś kombinować żeby dostać ten kwadrat
pod pierwiastkiem
1 paź 22:26
darek: Aha, już troszkę więcej rozumem

Wielkie dzięki
1 paź 22:28
żółwik:
więc jak zapiszemy:
√13 +√30
√9 − 2√14
1 paź 22:31
marzena:
w zasadzie to chyba nie znam ogólnego algorytmu żeby jakoś sensownie go zapisać
1 paź 22:32
żółwik:
w drugim:
2ab = 2
√14 => ab =
√14 =
√2*
√7 => a =
√2 b=
√7
tylko takie a i b bedzie pasowało: bo 2 +7 = 9
(
√2 +
√7)
2 = 9 −2
√14
teraz idę "żółwim tempem" na herbatkę
1 paź 22:39
darek: Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc

W przykładzie (C) wszystko już mi poszło sprawnie
1 paź 22:44
1 paź 22:44
marzena:
och Ty spryciarzu
1 paź 22:46
żółwik:
1 paź 22:52
żółwik:
a w pierwszym ( chochlik mi namieszał)
miało być:
√13 +2√30 = (
√10 +
√3)
2
2ab = 2
√30 => ab =
√10*
√3 => a =
√3 b =
√10 (pasuje jak ulał
1 paź 22:56
marzena:
no ja myślę
1 paź 23:10
Sevrin: Witam czy ktoś może pomuc mi wykazać że wynikiem tego działąnia jest liczba całkowita:
3√√5+2 − 3√√5−2
5 wrz 17:09
ICSP: ale przecież
| | √5 | | 1 | |
√5 ± 2 = ( |
| ± |
| ) 3 |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 17:14
Sevrin: a dalej
6 wrz 18:56
ICSP: a ile to jest
3√a3
6 wrz 20:26
Sevrin: aaaa ok
7 wrz 15:18
AS: Korzystam z zależności
| | a + c | | a − c | |
√a ± √b = √ |
| ± √ |
| gdzie c = √a2 − b |
| | 2 | | 2 | |
U nas
a = 3 b = 8 , c = 3
2 − 8 = 1
| | 3 + 1 | | 3 − 1 | |
√3 + 2√2 = √ |
| + √ |
| = √2 + 1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 + 1 | | 3 − 1 | |
√3 − 2√2 = √ |
| − √ |
| = √2 − 1 |
| | 2 | | 2 | |
Wynik
√2 + 1 − (
√2 − 1) = 2
7 wrz 15:53
siasia: wykaż, że liczba a= √1−2√3+3 − √3 jest całkowita
28 gru 19:35
Kaja: a=√12−2*1*√3+(√3)2−√3=√(1−√3)2−√3=|1−√3|−√3=−1+√3−√3=1∊C
28 gru 19:37
siasia: dziękuję
28 gru 19:50
Kaja:
28 gru 20:01
siasia: Proszę o pomoc
| | 1 | |
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = |
| |
| | √−x2−7x | |
28 gru 20:08
ICSP: D : −x
2 − 7x > 0 ⇒ x(x+7) < 0 ⇒ x ∊ (−7 ; 0 ) i tyle
28 gru 20:53
logik: oblicz 2/1*3+2/3*5+2/5*7+..........2/19*21=
28 gru 21:24
ICSP: | 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| n * (n+2) | | n | | n+2 | |
taka wskazówka. Dalej myśl sam
28 gru 21:26
lulu : Funkcja f(x) = ax2 + bx + c osiąga najmniejszą wartość 1 dla argumentu 5. Do wykresu tej
funkcji należy punkt P=(7,9). Wyznacz parametry a,b,c
30 gru 11:39