układ równań
tiki tak: rozwiąż układ równań (nie wiem jak zrobić klamrę)
x(y+z)=8
y(z+x)=18
z(x+y)=20
3 paź 19:31
AS: x*(y + z) = 8 y*(z + x) = 18 z*(x + y) = 20
x*y + x*z = 8 y*z + x*y = 18 x*z + y*z = 20
Podstawienie: x*y = a , y*z = b x*z = c
a + c = 8
a + b = 18
b + c = 20
Stronami dodaję
2*a + 2*b + 2*c = 46 |:2
a + b + c = 23
Wykorzystując wcześniejsze dane
b + 8 = 23 ⇒ b = 15
c + 18 = 23 ⇒ c = 5
a + 20 = 23 ⇒ a = 3
Wracam do podstawienia
x*y = 3
y*z = 15
x*z = 5
Stronami mnożę
x2*y2*z2 = 15*5*3 = 152
x*y*z = 15
3*z = 15 ⇒ z = 5 x*15 = 15 ⇒ x = 1 y*5 = 15 ⇒ y = 3
Odp. x = 1 , y = 3 , z = 5
3 paź 19:51
Eta:
AS
co powiesz na taką trójkę ?
x = −1 y= −3 z = −5 −−−−− też spełniają ten układ

Pozdrawiam
3 paź 22:13
AS: Oczywiście jest drugie rozwiązanie
x*y*z = −15 itd.
Niech mnie mistrzostwa siatkówki usprawiedliwiają.
Dzięki Eta − przy okazji pozdrów żółwika
4 paź 09:33
Eta:
Ok.
AS... usprawiedliwienie przyjęte

Pozdrawiam i przekazuję ukłony od "żółwika"
4 paź 11:24