matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
długość boków trapezu
Agnieszka:
Dłuższa podstawa trapezu ma 20 cm a odcinek łączący środki ramion ma 16 cm, wiedząc że stosunek długości ramion wynosi 1:3 i w dany trapez można wpisać okrąg oblicz długość boków trapezu dzięki
3 paź 15:56
Bogdan:
Podpowiedź:
20 + b
= 16 ⇒ b = ....
2
3c + c = 20 + b ⇒ c = ....
3 paź 17:24