wrrr
wrrrr: oblicz wartosc pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α,jesli:
e)cosα=pierwiastek z trzynastu i na dole podzelic przez 13
1 paź 22:19
wrrrr: nikt nie umie

?
1 paź 22:50
żółwik:
Na
"dole" .... to ja mam piwnicę

natomiast : ułamek ma licznik i mianownik

!
sin
2α= 1 − cos
2α= 1 −
113 =
1213
| | √12 | | √12 | |
zatem sinα= |
| lub sinα= − |
|
|
| | √13 | | √13 | |
| | 2√39 | | 2√39 | |
sinα= |
| lub sinα= − |
|
|
| | 13 | | 13 | |
| | sinα | |
tgα= |
| =........ dokończ
|
| | cosα | |
1 paź 22:50
AROB: żółwik, mała poprawka: funkcje mają być kąta ostrego, zatem wartość sinα musi być tylko
dodatnia.
1 paź 22:55
wrrrr: jaaak

?
1 paź 22:56
AROB: Po prostu pomiń ujemną wartość sinα.
1 paź 22:59
żółwik:
Dzięki
AROB 
to przez moje niedoczytanie

"żółwik" już zdrowy............... jak widać
1 paź 23:00
wrrrr: ale jak dokonczyc to zadanie
1 paź 23:00
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
człowieku masz wyliczony sinα , cosα i podane wzory na tgα i ctgα to podstaw sobie k... do
wzorów i skróć ułamki! chyba umiesz a jak nie to wróć się do podstawówki to cię może nauczą!
1 paź 23:07
żółwik:
| | sinα | | 2√3*√13 | | 13 | |
tgα= |
| = |
| * |
| = 2√3
|
| | cosα | | 13 | | √13 | |
1 paź 23:08
żółwik:
Spoko

"wykrzykniku" , bez zbędnych emocji
1 paź 23:10
wrrrr: heeh danke wam

**
1 paź 23:14