zad
Matma: w trojkacie prostokatnym a.b oznaczaja dlugosci przyprostokatnych ,α jest miara kata lezacego
na przeciw przyprostokatnej dlugosci a
wiedzac ze cosα=√2/10oblicz
tg α
wartosc wyrazenia
b a2
−−−−−−−−−+−−−−−−−−−−−−
a+b a2−b2
2 paź 19:32
Matma: niech α,β.γ oznaczaja miary katow dowolnego trojkata wykaz ze prawdziwa jest zaleznosc
sinα2=cosβ+γ2
2 paź 20:09
Matma:
2 paź 20:28
Matma: odswiezam
2 paź 21:27
AS:
| | √98 | |
sin(α) = √1 − c0s2(α) = √1 − 2/100 = |
| |
| | 10 | |
| | sin(α) | | √98 | | √2 | |
tg(α) = |
| = |
| : |
| = P{49} = 7 |
| | cos(α) | | 10 | | 10 | |
Z def.
Wstawiam do ułamka
| b | | a2 | | b | | 49*b2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| a + b | | a2 − b2 | | 7*b + b | | 49*b2 − b2 | |
| b | | 49*b2 | | 1 | | 49 | | 55 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| 8*b | | 48*b2 | | 8 | | 48 | | 48 | |
Zadanie 2
W trójkącie zachodzi związek kątowy: α + β + γ = 180
o
| | α | | 180o − (β + γ) | | β + γ | |
sin( |
| } = sin |
| − sin[90 − |
| ] |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 paź 09:57
AS: dok. zadania − post mi uciekł
3 paź 10:02
Matma: hehe
3 paź 12:17
Matma: dzieki as
3 paź 12:17
AS: A dlaczego as małymi literami?
3 paź 12:53
Matma: oj przepraszam
3 paź 14:58
lewickie:
15 mar 06:54
M: niech α,β,γ oznaczają miary kątów dowolnego trójkąta. Wykaż, że sin α/2 = cos (β+γ)/2
19 lis 20:44