miary kątów
Marta:

α=40
o a β=30
o
Oblcz miary kątów trójkąta ABC
3 paź 13:08
tim:

Mamy:
BDC = 30
BCD = 40
CBD = 180−30−40 = 110
CBA = 180−110=70
OCD = 90
OCB = OBC = 90 − 40 = 50
OBA = CBA − OBC = 70 − 50 = 20
OBA = OAB = 20
BOA = 180 − 20 − 20 = 140
BOC = 180 − 50 − 50 = 80
COA = 360 − BOA − BOC = 360 − 140 − 80 = 140
OCA = OAC = ( 180 − 120 )/2 = 20
Zatem:
CBA = 70
BCA = OCB + OCA = 50 + 20 = 70
BAC = 180 − 70 − 70 = 40
3 paź 13:19
Marta: już mi też wyszło ale liczyłam wiedząc ze te 40 stopni jest katem dopisanym
3 paź 13:30