obrót trapezu
fadusia: oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej wyniku obrotu trapezu
równoramiennego o podstawach długości 10 i 4 i ramionach długości 5 wokół dłuższej podstawy
2 paź 08:08
Dorota: zaraz coś wyliczę
2 paź 10:49
Dorota:

Nie umiem tutaj jeszcze rysować:( Mam nadzieję,ze to widać,że powstała figura,która składa się
z walca o wysokości b i promieniu podstawy h, oraz dwa stożki o wysokości d i promieniu
podstawy h.
z danych mamy
a =10
b=4
c=5
można wyliczyć z Pitagorasa,że h=4, i d=(a−b):2 =3
objętość walca to Vw = πr
2H − w naszym przypadku Vw=πh
2b
objętość stożka Vs=
13πr
2H − w naszym przypadku Vs=
13πh
2d
objętość tej figury to tak jak napisałam na początku V=2Vs+Vw
wyliczać nie będę

dasz sobie radę
2 paź 11:31
Dorota: Pole powierzchni bocznej − znowu suma dwóch stóżków i walca − pisząc poniżej pole powierzchni
mam zawsze na mysli powierzchni bocznej, stosujemy oczywiście oznaczenia te same co powyżej
pole walca Pw=2πrH czyli w naszym przypadku Pw=2πhb
pole stożka Ps=πrl − gdzie l to tzw tworząca stożka w naszym przypadku mamy ją w danych gdyż
jest to c
czyli wzór po przekształceniu z naszymi literkami to Ps=πhc
P=2Ps+Pw
podstawiamy tylko
Powodzenia.
2 paź 11:44
Bogdan:
Witaj
Doroto 
. Jestem pod wrażeniem jasności i prostoty Twojego wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
2 paź 11:48
fadusia: pole powierzchni bocznej to 2Vs+Vw − tak

ale jeszcze mam wyliczyć pole powierzchni całkowitej. − to czmu muszę liczyć pole powierzchni
bocznej

bo nie kumam zbytnio... proszę jeszcze o odpowiedź.
2 paź 13:07
Dorota: Bogdan − wyczuwam lekką ironię

co do pytania fadusi − powierzchnia całkowita tej bryły to powierzchnie boczne walca i stożków
− dlatego boczne,że podstawami się stykają i tego nie liczymy − jasne i proste − prawda
Bogdan?
2 paź 13:22
Dorota: jeszcze do fadusi − V − to objętość − P− powierzchnia
2 paź 13:24
Bogdan:
Doroto − rzadko tu komplementuję uczestników forum, ale jeśli już przekazuję słowa
uznania, to czynię to szczerze i bez ironii, a Twoje wyjaśnienia bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam
2 paź 14:12
Dorota: W takim razie bardzo dziękuje za słowa uznania a cenię je tym bardziej,że imponują mi Twoje
rozwiązania na tym forum.
ja znalazłam się tu b.niedawno,ale zostanę na dłużej

odnalazłam wielką radość w rozwiązywaniu
tych zadań − radość dawno zapomnianą,gdyż szkołę kończyłam ....uuuuu za czasów Napoleona
2 paź 14:22
Bogdan:
Witam więc bratnią duszę i cieszę się ze spotkań tutaj

. Większość podpowiadaczy
na tym forum kończyła szkołę w tamtych, "napoleońskich" czasach, wyjątkiem jest tu nasz
gimnazjalista −
Tim i kilka innych osób. Życzę wiele przyjemności z uczestnictwa na forum
i ostrzegam − to wciąga.
2 paź 14:39
fadusia: ok. dzięki . poprostu nie pamiętam już tego wszystkiego. I nie pytam po to żeby ktoś się śmiał
tylko po to żeby zrozumieć zadanie. Ale przepraszam jeśli tego nie zrozumieliście i
pomyśleliście że się nabijam:(
3 paź 08:12