matematykaszkolna.pl
obrót trapezu fadusia: oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej wyniku obrotu trapezu równoramiennego o podstawach długości 10 i 4 i ramionach długości 5 wokół dłuższej podstawy
2 paź 08:08
Dorota: zaraz coś wyliczęemotka
2 paź 10:49
Dorota: rysunekNie umiem tutaj jeszcze rysować:( Mam nadzieję,ze to widać,że powstała figura,która składa się z walca o wysokości b i promieniu podstawy h, oraz dwa stożki o wysokości d i promieniu podstawy h. z danych mamy a =10 b=4 c=5 można wyliczyć z Pitagorasa,że h=4, i d=(a−b):2 =3 objętość walca to Vw = πr2H − w naszym przypadku Vw=πh2b objętość stożka Vs=13πr2H − w naszym przypadku Vs=13πh2d objętość tej figury to tak jak napisałam na początku V=2Vs+Vw wyliczać nie będęemotka dasz sobie radę
2 paź 11:31
Dorota: Pole powierzchni bocznej − znowu suma dwóch stóżków i walca − pisząc poniżej pole powierzchni mam zawsze na mysli powierzchni bocznej, stosujemy oczywiście oznaczenia te same co powyżej pole walca Pw=2πrH czyli w naszym przypadku Pw=2πhb pole stożka Ps=πrl − gdzie l to tzw tworząca stożka w naszym przypadku mamy ją w danych gdyż jest to c czyli wzór po przekształceniu z naszymi literkami to Ps=πhc P=2Ps+Pw podstawiamy tylko Powodzenia.
2 paź 11:44
Bogdan: Witaj Doroto emotka. Jestem pod wrażeniem jasności i prostoty Twojego wyjaśnienia. Pozdrawiam.
2 paź 11:48
fadusia: pole powierzchni bocznej to 2Vs+Vw − tak ale jeszcze mam wyliczyć pole powierzchni całkowitej. − to czmu muszę liczyć pole powierzchni bocznej bo nie kumam zbytnio... proszę jeszcze o odpowiedź. emotka
2 paź 13:07
Dorota: Bogdan − wyczuwam lekką ironięemotka co do pytania fadusi − powierzchnia całkowita tej bryły to powierzchnie boczne walca i stożków − dlatego boczne,że podstawami się stykają i tego nie liczymy − jasne i proste − prawda Bogdan?emotka
2 paź 13:22
Dorota: jeszcze do fadusi − V − to objętość − P− powierzchnia
2 paź 13:24
Bogdan: Doroto − rzadko tu komplementuję uczestników forum, ale jeśli już przekazuję słowa uznania, to czynię to szczerze i bez ironii, a Twoje wyjaśnienia bardzo mi się podobają. Pozdrawiam
2 paź 14:12
Dorota: W takim razie bardzo dziękuje za słowa uznania a cenię je tym bardziej,że imponują mi Twoje rozwiązania na tym forum. ja znalazłam się tu b.niedawno,ale zostanę na dłużejemotka odnalazłam wielką radość w rozwiązywaniu tych zadań − radość dawno zapomnianą,gdyż szkołę kończyłam ....uuuuu za czasów Napoleonaemotka
2 paź 14:22
Bogdan: Witam więc bratnią duszę i cieszę się ze spotkań tutaj . Większość podpowiadaczy na tym forum kończyła szkołę w tamtych, "napoleońskich" czasach, wyjątkiem jest tu nasz gimnazjalista − Tim i kilka innych osób. Życzę wiele przyjemności z uczestnictwa na forum i ostrzegam − to wciąga. emotka
2 paź 14:39
fadusia: ok. dzięki . poprostu nie pamiętam już tego wszystkiego. I nie pytam po to żeby ktoś się śmiał tylko po to żeby zrozumieć zadanie. Ale przepraszam jeśli tego nie zrozumieliście i pomyśleliście że się nabijam:(
3 paź 08:12