Oblicz, jaki procent całego materiału stanowią niewykorzystane skrawki
KaFka: Dany jest kawałek materiału w kształcie czworokąta, którego suma długości dwóch przeciwległych
boków jest róna 2,7 m. Z tego kawałka wycinamy koło o średnicy 1 m, styczne do wszystkich
boków czworokąta. Oblicz, jaki procent całego materiału stanowią niewykorzystane skrawki.
Wynik zaokrąglij do 0,1 procenta.
3 paź 13:25
Bogdan:

Wskazówki:
| | 1 | |
a + c = b + d = 2,7 r = |
| |
| | 2 | |
Obwód czworokąta L = 2*2,7
| | 1 | |
Pole czworokąta Pc = |
| L*r |
| | 2 | |
Obcięte skrawki mają pole powierzchni: P
s = P
c − πr
2
3 paź 17:16